Ledige sendes på yogakursus

13. okt 2010
Forsker: Lediges muskelstræk er udtryk for en manglende seriøsitet i nogle af de kurser, som jobcentre sender ledige ud i.

Mens aktiveringssystemet kritiseres voldsomt for at spilde arbejdsløses tid og skatteborgernes penge, tager de den anderledes med ro i Hvidovre.

Her har 150 arbejdsløse en time om dagen haft yoga på skemaet som en del af det jobkursus, som Hvidovre Kommune har sendt dem på hos det private jobfirma AOF Daghøjskolen.

Men yoga er ikke seriøs aktivering.

Det mener både Dansk Arbejdsgiverforening og en arbejdsmarkedsforsker:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Jeg vil gerne se nogle resultater, som kan overbevise mig om, at ledige kommer i job af at dyrke yoga. Aktiveringstilbuddene skal minde om en aktiv arbejdsdag," siger Jørgen Bang Petersen, chefkonsulent i DA.

Læs artikel: Aktivering: Nu tænker I på jeres ene storetå!

 

Også arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet mener, at lediges muskelstræk er udtryk for en manglende seriøsitet i nogle af de kurser, som jobcentre sender ledige ud i.

"Kurset er skudt ved siden af i forhold til at give meningsfuld undervisning til et helt hold ledige," siger han.

Yogatimerne er en frivillig del af jobkurset.

Hvorvidt yoga overhovedet egner sig til at være en del af aktiveringskursus, er kommunens bord, siger direktøren for AOF i Hvidovre og Brøndby, Jørgen Dam:

"Vi stykker en ‘pakke’ sammen, som vi forsøger at sælge til kommunernes jobcentre, den kan de købe eller lade være. Der er et frit og bredt marked for jobkurser.”

Det brede og fire marked har Avisen.dk igennem et år afdækket med artikler om blandt andet sælgeren Jørgen, der tre gange i træk blev sendt på det samme CV-kursus - og mureren Lukas, der blev aktiveret med et kursus i 'Hitlers underskrift'.

Frit og bredt marked

Både arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen og DA-chefkonsulent Jørgen Bang Petersen opfordrer kommunerne til at tage deres ansvar for at vælge de rette kurser seriøst.

I DA mener man, at yogatimerne er endnu et eksempel på et useriøst undervisningstilbud:

"Jeg synes, det virker lige lovlig løst i kanten, at man har et obligatorisk aktiveringskursus, hvor yoga indgår - og i øvrigt er frivilligt," siger Jørgen Bang Petersen.

Da Avisen.dk besøgte AOF Daghøjskolen var kun halvdelen af kursisterne mødt op til yogakurset.

DA-chefkonsulent Jørgen Bang Petersen mener at, kommunen - hvis de stod inde for kvaliteten af hele kursets indhold, burde gøre yoga obligatorisk.

"Noget tyder på, at man i Hvidovre og Brøndby kommune selv er usikre på, om yoga kan bringe folk i arbejde," siger han.

Reglerne for kommunernes aktiveringskurser er løst definerede. Ingen forskere, myndighed, eller jobfirmaer har et nationalt overblik over, hvilken, og hvor meget, undervisning ledige egentlig modtager på de såkaldte jobsøgningskurser.

Motion eller yoga

AOF-direktøren Jørgen Dam betegner over for Avisen.dk først undervisningen som yoga. Senere insisterer han dog på, at det de ledige bliver undervist i  "motion og afspænding".

Den del af kursisterne, som ikke ønsker at lave afspændingsøvelser med de andre arbejdsløse, kan skrive ansøgninger og få rådgivning af AOF's konsulenter i stedet, oplyser AOF-direktør Jørgen Bang.