Ledige Inger er for klog til Køge Kommune

22. jan 2014, 11:00
Jobcenteret aner ikke, hvad der foregår på den anden side af kommunegrænsen, siger arbejdsløs akademiker.

"Ministerier og statslige styrelser? Jamen dem har vi da ikke nogen af i Køge."

Nogenlunde sådan lyder reaktionen, når 50-årige Inger Staahl forsøger at vende sine jobmuligheder med jobcenteret i Køge.

Inger Staahl er universitetsuddannet i historie og filosofi, og har haft en lang karriere i kommunal personaleadministration og faglige organisationer, indtil hun blev ramt af ledighed i 2009.

Siden har det været op ad bakke.

Og adressen i Køge Kommune har ikke gjort det lettere, mener Inger. Det betyder nemlig, at hun hører til i kommunens jobcenter, som ved mest om jobmulighederne på Junckers Savværk, som er byens største arbejdsplads.

Selv om de mange arbejdspladser for højtuddannede i København kun er 40 minutters togtur væk, er det ifølge Inger fuldstændig ukendt terræn for jobcenterets ansatte.

"Jeg har aldrig været på et kursus, der henvendte sig til højtuddannede, eller hvor fokus lå på job uden for kommunens grænse," siger hun.

"Jamen du er jo humanist"

Inger Staahl anerkender, at det først og fremmest er hendes eget ansvar at finde et job.

Men hun ser frem til den målrettede og individuelle indsats, som Koch-udvalget anbefaler regeringen at sigte efter i den planlagte reform af systemet for ledige.

"Jeg mangler simpelt hen noget sparring og at møde nogen mennesker i systemet, hvis horisont strækker sig ud over den lokale industri," siger hun.

Som eksempel nævner Inger, da hun foreslog at udnytte sin ret til seks ugers selvvalgt uddannelse til et kursus i økonomi.

"Jamen du er jo humanist," lød svaret fra kommunens jobkonsulent, som dog ikke stillede sig i vejen for Ingers ønske.

Inger er for længst faldet ud af dagpengesystemet, og er nu på den særlige uddannelsesydelse, mens hun læser samfundsfag på RUC.

Om 14 dage er den ekstra redningsplanke også brugt op, og så må ægtefællens indkomst række til to.