Ledige ikke klar til opsvinget

31. maj 2010
Papirarbejde og stive regler sender mange ledige ud i mørket og langt fra nyt job. Kommunerne vil lave systemet helt om.

Når økonomien vender, og danske firmaer igen skal bruge de mange tusinde ledige tømrere, tjenere og chauffører, løber de ind i et stort problem:

Hjælpen til de ledige ude i jobcentrene er så dårlig, at mange bliver helt tabt og ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet igen.

Det erkender formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening Erik Nielsen (S), der nu efterlyser en gennemgribende reform af jobcentrene.

”Jeg bange for, at vi fastholder en ret stor del i langtidsledighed. Så står vi med store problemer om fire, fem år, når vi mangler arbejdskraft. Det er noget af det dummeste, der kan ske,” siger Erik Nielsen, der til daglig er socialdemokratisk borgmester i Rødovre.

Et halvt år bag computeren

Avisen.dk har afsløret, hvordan ledige bliver sendt på tvivlsomme jobsøgningskurser i stedet for den uddannelse, de skal bruge for at komme i job.

Den arbejdsløse salgskonsulent Jørgen Simonsen har for eksempel været på fire af den samme slags jobkurser. I alt et halvt år, hvor han skulle lære at lave et CV og en ansøgning. Ren spild af tid, siger han til Avisen.dk.

En af forklaringer er, i følge Erik Nielsen, at kommunerne kæmper med store underskud, og det får kommunernes jobcentre til at tænke på den kortsigtede gevinst: Det kan ofte bedre betale sig at holde en masse samtaler og give de ledige ligegyldig aktivering, end sørge for den rette uddannelse og efteruddannelse.

Papir, papir og mere papir

”Hvis vi bare overholder kravene til at holde samtaler med de enkelte, så klapper alle i hænderne og er egentlig ligeglade med, om vi får dem i uddannelse og arbejde. Det er tiden løbet fuldstændig fra,” siger Erik Nielsen, og påpeger, at det er dumt at bruge de samme regler, der blev lavet til den historisk lave arbejdsløshed, under en krise.

Han ønsker et opgør med de stive regler, der får kommunerne til at tænke på pengene frem for at hjælpe den ledige i job.

”Vi bruger uacceptabelt mange resurser på proceskrav og bureaukrati. Det mener vi skal afskaffes. Den energi kan vi bruge meget bedre på at få folk over i uddannelse eller beskæftigelse,” siger Erik Nielsen.

skjultitel