Ledige bliver nægtet uddannelse

4. jun 2010, 08:15
På kun to år har jobcentrene halveret uddannelse til de arbejdsløse. Katastrofalt, lyder kritikken.

For to år siden blev hver fjerde ledige i aktivering tilbudt uddannelse. I dag får kun hver tiende ledig uddannelse til at komme videre. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

I takt med, at køen af ledige er vokset, og flere og flere bliver sendt i aktivering, har jobcentrene skåret kraftigt ned på uddannelse til de ledige. I de seneste to år er antallet af ledige murerarbejdsmænd, der får stilladskursus, og plejepersonale, der får hygiejnekursus, faldet med 40 procent.

I stedet bliver mange sendt på CV-kurser, hvor de i fire uger skal sidde ved en computer og lære at lave et CV og en ansøgning. Avisen.dk har eksempelvis i denne uge fortalt om den arbejdsløse salgskonsulent Jørgen Simonsen, der har været fire gange på samme jobkursus.

Koster kroner

De udskældte CV-kurser koster typisk kommunen en tredjedel af udgiften til uddannelse og kursus hos AMU-centret. Men ordfører fra Venstre, Ulla Tørnæs, afviser, at jobcentrene tænker mere på økonomien end de ledige. For staten belønner de kommuner, der får ledige i job, påpeger hun

”Kommunerne har en interesse i, at sikre, at de ledige kommer tilbage til arbejdsmarkedet,” siger hun

Ulla Tørnæs vil ikke sige, hvad hun mener om, at færre ledige får uddannelse. Men hun siger, at hun har tillid til, at jobcentrene vælger det rigtige redskab.

Find din egen tiger

Socialdemokraterne kalder det katastrofalt, at jobcentrene skærer ned på uddannelse.

”Folk bliver ikke rustet til at komme tilbage til arbejdsmarkedet. Og det er skidt for den enkelte, der får sværere ved at komme tilbage i job,” siger Torben Hansen (S).

I følge Torben Hansen bliver den manglende uddannelse af ledige et samfundsproblem, da vi i løbet af få år, kommer til at mangle uddannet arbejdskraft.

”Det er økonomien, der styrer det ude i kommunerne. Derfor vil vi ændre systemet, så det bedre kan betale sig for jobcentrene at sende i uddannelse i stedet for at bruge energien på find-din-egen-tiger-kurser,” siger Torben Hansen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere sagen.

 

Uddannelse?

Antal ledige aktiveret med uddannelse

  • 2007: 53.526
  • 2009: 33.059
  • Det er et fald på 40 procent.

Kilde: Danmarks Statistik