Ledig og over 60 år? Så er du færdig

20. okt 2011
Arbejdsløse ældre har svært ved at komme tilbage i arbejde. Aldersdiskrimination, siger Ældre Sagen.

Der er ringe udsigter til at komme tilbage i arbejde, hvis man bliver fyret i en høj alder.

Arbejdsløse mellem 55 og 64 år kommer sjældnere tilbage i arbejde end deres yngre kolleger.

For de 60-64-årige er det kun 35 procent, der er tilbage i arbejde seks måneder efter, at de bliver arbejdsløse. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

”Mange ældre vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet, men de får ikke lov,” siger Margrethe Kähler, seniorkonsulent og jurist hos Ældre Sagen.

Hun henviser til Ældre Sagens egen undersøgelse, der viser, at 34 procent af de ældre, der forlader arbejdsmarkedet, gerne ville fortsætte.

”Der foregår en skjult aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet,” siger Margrethe Kähler.

Hun mener, at arbejdsgiverne bevidst undlader at ansætte ældre, der nærmer sig alderen for efterløn eller pension.

AE: Ældre kan være guld værd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd gennemførte i januar en analyse af jobmulighederne for arbejdsløse ældre. Den viste samme billede som de nyeste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

”Hvis man bliver fyret i en sen alder, kan det være utroligt svært at komme tilbage. Der kan være sket et ryk på arbejdsmarkedet, som betyder, at man ikke længere har de kompetencer, der skal til for at blive ansat,” siger kommunikationschef Janus Breck.

Han tilføjer, at arbejdsgiverne er tilbageholdende med at ansætte medarbejdere, kort tid før de skal på efterløn eller pension.

”Men man skal huske på, at de ældre også har en erfaring, der kan være guld værd,” siger han.

DA: Ingen aldersdiskrimination

Dansk Arbejdsgiverforening afviser, at der sker aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet.

”Vi har lovgivning imod diskrimination, så hvis der er en sag, må man bruge lovgivningen. Hvis man ikke kan løfte sagen, er det, fordi der ikke er nogen sag,” siger chefkonsulent Erik Simonsen.

Han skyder skylden på den danske tilbagetrækningspolitik.

”I alle lande ser man, at når folk nærmer sig pensionalderen, bliver den enkelte mindre motiveret til at søge tilbage i arbejde, og virksomhederne bliver mindre interesseret i at investere i medarbejdere, fordi de vil forlade arbejdsmarkedet indenfor kort tid. Efterlønnen er et signal om, at man ikke kan klare sig på arbejdsmarkedet efter 60,” siger han.

Erik Simonsen glæder sig derfor over tilbagetrækningsreformen, som ifølge ham viser, at man tror på de ældres evner på arbejdsmarkedet.

Fakta

For de 55-59-årige er det kun 38 procent, der er tilbage i arbejde et halvt år efter, at de er blevet arbejdsløse, og blandt de 60-64-årige er tallet helt nede på 35 procent.

Til sammenligning er næsten halvdelen af de 40-44-årige tilbage i arbejde efter et halvt års ledighed.

Kilde: Arbejdsmarkedsstyrelsen