Ledig jurist: OK til job bag kassen i Netto

24. jul 2012
I knap to år har jurist Henrik B. Knudsen søgt job, der er under hans uddannelsesniveau, men lige lidt har det hjulpet. Han er stadig bare et nummer i arbejdsløshedskøen.

En universitetetsgrad i jura og 11 års erfaring som juridisk konsulent i det offentlige. CVet fejler ingenting bortset fra slutdatoen ud for den seneste stilling.

Henrik B. Knudsen er arbejdsløs på andet år efter en fyringsrunde i Gribskov Kommune.

Han er med andre ord en af dem, der ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen (LA) ikke kan tillade sig at være kræsen, når det kommer til at vælge job, men det er han heller ikke.

Socialrådgiver med speciale i affald

Den 51-årige jurist og far til to er et levende eksempel på, at den økonomiske krise har fået højtuddannede til at søge nedad i håbet om at få et job. En tendens, der kan skade de lavtuddannede.

Se også: Pas på! Slipsedrengene er ude efter dit job

"Jeg har ikke søgt job som opvasker, men jeg har søgt job som både socialrådgiver og jobkonsulent," siger Henrik B. Knudsen, der sommetider føler sig lidt fjollet, når han er til jobsamtale.

"Hvorfor skulle en chef fra f.eks. en familieforvaltning satse på mig, hvis der er en ansøger, der er uddannet socialrådgiver og har flere års erfaring med børnesager?" spørger juristen, der bl.a. har specialiseret sig i at rådgive kommuner i sager om affaldshåndtering og spildevand.

Magisk ønsketænkning

En ny undersøgelse blandt 614 arbejdsløse medlemmer af juristernes og økonomernes fagforening, DJØF, viser, at tre ud af ti mandlige medlemmer "i høj grad" er klar til at gøre som Henrik B. Knudsen og gå på kompromis med deres faglige kvalifikationer.

[pagebreak]

Seks ud af ti er "i nogen grad", mens under en procent "slet ikke" vil gå på kompromis.

Henrik B. Knudsen tror bare ikke på, at hans jobsøgning uden for det juridiske felt får ham ud af arbejdsløshedskøen og ind på arbejdsmarkedet.

"Det er magisk ønsketænkning, når regeringen tror, at den kan mindske arbejdsløsheden ved at få folk som mig til at søge bredt. Der er ikke nok job at få. Det er for luftigt," mener juristen, der risikerer at ryge ud af dagpengesystemet om under et år.

Se også: S erkender at ufaglærte kommer sidst i køen

Nej til jobsnobberi

Henrik B. Knudsen kan godt se fornuften i at sige nej til job-snobberi, men timingen er efter hans mening helt forkert.

Hvis arbejdsløshedskurven skal knækkes, skal der andre løsninger til.

"Det er sundt nok med ret og pligt. Vi har ikke råd til at kaste penge i grams, men når det er sagt, bruger politikerne for meget kæp og for lidt gulerod. Tænk nu lidt kreativt i stedet," siger juristen og uddyber:

"Stress er et samfundsøkonomisk problem. Hvorfor forsøger politikerne ikke at løse det ved at lade nogle af de 160.000 arbejdsløse aflaste de stressede?"

Socialdemokratisk hjerteblod

Efter Henrik B. Knudsens mening er Socialdemokratiet det eneste parti, der kan redde Danmark.

"Socialdemokraterne har opfundet den danske velfærd, og de er de eneste, der holder af velfærdssamfundet. Altså må de også være i stand til at gentænke det, uden at velfærdssamfundet mister de grundlæggende værdier, hvor få har for meget og færre for lidt," siger han.

Hvis juristen bliver ved med at få afslag på afslag, vil han begynde at søge ufaglærte job. Han har to sønner på otte og ti, så han har ikke råd til at ende på kontanthjælp.

"Jeg har en familie, der skal forsørges, og det kan ikke ske alene på min kones løn," forklarer Henrik B. Knudsen.

faktaboks

 

Mænds parathed til at gå på kompromis med deres faglige kvalifikationer:

 

I høj grad 29%

I nogen grad 58%

I mindre grad 12%

Slet ikke 1%

 

Kvinders parathed til at gå på kompromis med deres faglige kvalifikationer:

 

I høj grad 19%

I nogen grad 71%

I mindre grad 10%

Slet ikke 0%

 

Kilde: DJØF