Konsekvenserne ved den førte beskæftigelsespolitik rækker langt ud over det enkelte individ, skriver Monica Langelund Nielsen i sin kronik i Politiken. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Førtidspensionist: Jeg er blevet mødt med mistillid og stramninger

15. aug 2019
Mon den ny regering vil tage et tiltrængt opgør med en syg beskæftigelsespolitik?, spørger den nyslåede førtidspensionist Monica Langelund Nielsen i en kronik.

I en kronik i Politiken håber førtidspensionisen og tidligere lærer Monica Langelund Nielsen, at Mette Frederiksens socialdemokratiske regering vil tage et tiltrængt opgør med det Monica Langelund Nielsen kalder "en syg beskæftigelsespolitik".

LÆS OGSÅ: Jobcenter-ansatte fik ledige i arbejde: Nu skal de selv fyres

Monica Langelund Nielsen har været inde og ude af systemet, siden hun for 12 år siden gik ned med arbejdsrelateret stress og en tarmsygdom, som gjorde hende for syg til at arbejde. For nyligt blev hun tildelt førtidspension. 

"Afgørelsen kom, efter at jeg har brugt små 12 år on/off i et beskæftigelsessystem, der siden 2007 har mødt mig med bl.a. mistillid, bureaukrati og tiltagende stramninger. Jeg er på intet tidspunkt blevet spurgt: Hvad har DU brug for for at komme tilbage til arbejdsmarkedet?"

Gennem årene har hun forsøgt at finde en vej tilbage til arbejdsmarkedet og blandt andet foreslået en konkret videreuddannelse, skriver hun i kronikken. Men det har været forgæves.

"Fra starten af dén sygemelding foreslog jeg revalidering. Jeg var – ud over at være fysisk syg – selv klar over, at jeg var stresssårbar pga. præmisserne fra mit lærerjob, men det fik ikke lov at fylde noget i min sagsbehandling", skriver Monica Langelund Nielsen.

Hun tilføjer, at kommunen i stedet "tilbød [...] arbejdsprøvning som bogopsætter på et bibliotek – mens min tarmsygdom stadig var aktiv, hvor kommunen ignorerede min læges udtalelse".

Undervejs forsøgte hun at få rådgivning til opstart af egen virksomhed, men svaret lød kort: "Det må du ikke, når du er på dagpenge".

Monica Langelund Nielsen slutter kronikken med at skrive, at "konsekvenserne ved den førte beskæftigelsespolitik rækker langt ud over det enkelte individ. Hele familier risikerer at blive ødelagt, med endnu større belastning for samfundsøkonomien".

Hun spørger "hvorfor ikke sige det, som det er?"

"Vi har skabt en reel industri, hvor syge borgere indgår som delelementer, der holder industrien i gang og sikrer tusindvis af arbejdspladser, men på bekostning af borgerens helbred, retssikkerhed og familieliv."

LÆS OGSÅ: Raser over restaurant: "Forpulede lorte-mennesker"