Beritpresse
Berit Toft Fihl, politisk chef ved Lederne. Foto: Ledernes Hovedorganisation

Kalder på politisk handling: Det går alt for langsomt

12. okt 2020, 16:00
Fædre tager langsomt mere og mere barsel. Men det går meget langsomt. For langsomt, hvis man spørger Ledernes Hovedorganisation, der nu efterspøger politisk handling.

Det går alt for langsomt med at få fædre til at tage en større del af barslen.

Sådan lyder budskabet fra Ledernes Hovedorganisation på baggrund af nye barselstal fra Danmarks Statistik. 

- På den ene side er det glædeligt, at det går fremad, og at mænd tager lidt mere barsel sammenlignet med for et par år siden. Men når det er sagt, kan vi bare konstatere, at det går meget meget langsomt, siger Berit Toft Fihl, der er politisk chef i Lederne.

Vi er bekymrede for, at det smitter for kraftigt af på udviklingen med at skubbe på, at flere kvinder kommer i ledelser
Berit Toft Fihl, politisk chef i Ledernes Hovedorganisation

Og det går da også fremad. Siden 2015 har fædre i gennemsnit taget yderligere tre dages barsel, mens mødre har taget gennemsnitligt en dag mindre. Men det er fortsat mødrene, der tager langt størstedelen af barslen.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik tog fædre i 2018 i gennemsnit 32,1 dages barsel inden for barnets første leveår, mens mødrene tog 282,4 dage. Det svarer til, at fædrene tager lige knapt en niendedel af den samlede barsel. Til sammenligning var tallene henholdvis 29,1 dage og 283,4 dage i 2015.

Og det er de tal, der vækker bekymring i Ledernes Hovedorganisation:

- Vi er bekymrede for, at det smitter for kraftigt af på udviklingen med at skubbe på, at flere kvinder kommer i ledelser, siger Berit Toft Fihl.

Øremærket barsel er det stærkeste våben

Ifølge kønsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke er der flere årsager til, at danske kvinder tager så meget mere barsel end mænd. Blandt andet skyldes det kulturelt overleverede forestillinger om, hvem der skal gå derhjemme med barnet.

Men vigtigst af alt skyldes det, at man i Danmark ikke har taget de redskaber og instrumenter i brug, som man fra de andre nordiske lande ved virker, fortæller kønsforskeren.

Læs også: Arbejdsplads har byttet kontoret ud med en café: Træt af at hold øje med hinanden-kulturen

- Så længe man bare tror, at man i Danmark kan ordne det hele med positiv signalgivning, så rykker man ikke meget. Man skal vide, at man er oppe imod nogle rodfæstede kulturelle forestillinger, som ikke bare lige lader sig ændre ved, at man siger 'tag nu noget mere barsel', siger Kenneth Reinicke.

Til gengæld er øremærket barsel et effektivt våben.

- Det er det stærkeste politiske instrument. Det er helt sikkert. Selvfølgelig sker der noget hen ad vejen, men man skal have det til at fremstå som en rettighed for mænd. Det er meget vigtigt. Og det kræver, at man som mand skal kunne tænke, at man da er en idiot, hvis ikke man tager barslen, siger Kenneth Reinicke.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen..

Barsel i dag

  • Danske forældre har, når de får barn, ret til 52 ugers orlov med barselsdagpenge og løn i nogle perioder for beskæftigede. De 52 uger fordeles således:
    • 4 uger før fødslen til mor også kaldet graviditetsorlov.
    • 14 uger kun til mor også kaldet barselsorlov.
    • 2 uger kun til far eller medmor også kendt som forældreorlov.
    • Og 32 ugers forældreorlov til deling på barselsdagpenge eller løn alt afhængigt af overenskomst.
  • Otte ud af de 32 ugers forældreorlov skal ifølge den lov, som EU i 2019 stemte igennem, være øremærket til far. De otte uger kan ikke overføres fra far til mor og bortfalder derfor, hvis far ikke holder barsel her. De nye regler skal træde i kraft i EU-medlemslandene inden 2022.

Kilder: EU, Danmarks Statistik

Efterspørger ambitiøse initiativer

Også i Ledernes Hovedorganisation efterspørger man mere politisk handling. 

- Vi kunne godt tænke os, at politikerne sendte et kraftigt signal om, at mænd selvfølgelig skal gå på barsel. Vi så sådan set gerne, at politikerne tog et endnu større skridt, end det EU allerede har taget, så vi kan få slået hul på, at far også tager barsel i et stort omfang, siger Berit Toft Fihl og henviser til loven om to måneders øremærket barsel til fædre, som EU blev enige om sidste år.

En løsning er ifølge Lederne en ændring af barselsreglerne, så de nuværende 32 ugers forældreorlov med ret til offentligt betalte barselsdagpenge fremover deles ligeligt mellem forældrene. 16 uger til mor og 16 uger til far.

Vi så sådan set gerne, at politikerne tog et endnu større skridt, end det EU allerede har taget, så vi kan få slået hul på, at far også tager barsel i et stort omfang
Berit Toft Fihl, politisk chef i Ledernes Hovedorganisation

- Hvis vi for alvor skal rykke noget på det her, handler det om, at man sender et kraftigt signal og siger, at der, når far går på forældreorlov, følger 16 ugers barselsdagpenge med til ham. Det, tror vi, kan batte noget, siger Berit Toft Fihl. 

Kenneth Reinicke ser dog ikke det forslag have megen gang på jord, om end forslaget er godt. 

- Hvis man bare får den (EU-loven, red.) igennem, er vi et langt stykke. Selvfølgelig vil andet være helt fantastisk, men det tror jeg ikke, man kan, sådan som det politiske miljø er i Danmark, og sådan som holdningerne til ligestilling er, siger han. 

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.