Tæt på verden: Leder af oppositionen hængt

19. dec 2013, 11:29
Retsopgøret efter frihedskrigen fra Pakistan blev til hængning. Voldsom gadeuro i måneder.

Fejringen af frihedsdagen for Bangladesh efter separationskrigen fra Pakistan i 1971 faldt fire dage med henrettelsen af en politisk leder, der var dømt for krigsforbrydelser i selvsamme blodige krig.

Abdul Quader Mollah var dømt for krigsforbrydelser og blandt andet at have hjulpet Pakistan. Han var leder for det islamitiske parti Bangladesh Jamaat-e-Islami. Flere andre af oppositionspartiets ledere ventes at rejse samme vej. Nogle er allerede idømt dødsstraf eller livstid.

Østpakistan blev Bangladesh

Frihedskrigen for Bangladesh, hvor daværende muslimske Østpakistan løsrev sig fra geografisk fjerne Vestpakistan, menes at have koster op til 3 millioner mennesker livet. Hundredetusindvis af kvinder blev voldtaget. Der foregik masse-henrettelser af folk med uddannelse.

Jamaat-e-Islami dannede i de dage militser, der hjalp Vestpakistans tropper med massedrab og bekæmpelse af løsrivelsespartisaner. Abdul Quader Mollah optjente i de dage tilnavnet “slageteren fra Mirpur” (en by).

Processen

Abdul Quader Mollah blev i februar dømt for drab på 344 personer, tortur og voldtægt, men han fik “kun” livstid på 15 år. Det medførte massive månedlange demonstrationer i bangladesh iværksat af bloggere. De såkaldte “Shahbag” protester blev nøje fulgt af Global Voices.

Som en politisk-juridisk finte vedtog parlamentet en ny lov angående krigforbrydelser, der gjorde det muligt for regeringen at appellere denne dom, hvorefter Mollah i september blev idømt dødsstraf af Højesteret.

Både dommen og nu Mollahs henrettelse har medført voldsomme demonstrationer iværksat af hans islamitiske parti. Flere er døde i optøjerne og hinduers ejendom er nedbrændt. Jamaat-e-Islami frygter ikke uden grund, at de ved næste valg står uden ledere.

Internationale menneskeretsorganisationer som Human Rights Watch og FN har advaret Bangladesh imod at udføre henrettelserne, men uden helt. Organisationerne mente, at der kunne være tvivl og retfærdigheden i procedurerne.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.