Ann_Christina__4_-medium_32
Jeg tror, vi står overfor et paradigmeskifte, hvad angår ledelsesstil, lyder det fra Ann Christina Matzen Andreasen, der er leder i Gentofte Kommunes Job-, Aktivitets- og Kompetencecenter (Arkivfoto) Foto: Cecilie Agertoft

Leder af Europas bedste offentlige arbejdsplads: Forudser et paradigmeskifte i ledelsesstilen

21. sep 2020, 19:34
Leder af Europas bedste offentlige arbejdsplads, Ann-Christina Matzen Andreasen, forudser et paradigmeskifte væk fra den klassiske hierarkiske ledelsesstil inden for de kommende ti år.

Den hierarkiske ledelsesstil, hvor topledelsen i en virksomhed træffer beslutningerne, kan være på vej til at blive udryddet.

Det forudser i hvert fald Ann-Christina Matzen Andreasen, der er centerleder i Gentofte Kommunes Job-, Aktivitets- og Kompetencecenter (JAC).

 - Jeg tror, vi står overfor et paradigmeskifte. Om ti år vil den meget klassiske, hierarkiske ledelsesmodel ikke have samme gang på jord. Hvis man virkelig skal arbejde bæredygtigt for mennesker, økonomien, kerneydelsen og jorden, er du nødt til at gentænke den klassiske styringsmodel, siger hun til A4 Arbejdsmiljø.

Ann-Christina Matzen Andreasen har haft succes med at indføre ledelsesstilen '90 procent ledelsesløs' på JAC. Stilen betyder, at det klassiske, offentlige hierarki har fået sparket, mens medarbejderne i langt højere grad har ansvaret med at drive JAC. 

Blandt andet er det medarbejderne, der selv ansætter deres egne kolleger, ligesom det er medarbejderne selv, der laver organisationens strategi og styrer økonomien.

'Mange vil gå i vores retning'

Tiltaget har været en så stor succes, at det kommunale kompetencecenter for andet år i streg har taget titlen som Europas bedste offentlige arbejdsplads. 

Ledelsesstilen '90 procent ledelsesløs' vil ifølge Ann-Christina Matzen Andreasen udfordre det fortsat styrende hierarkiske paradigme i de kommende år.

- Jeg hører fra rigtig mange, at de ønsker at gå i samme retning som os. Mange ønsker at gentænke den klassiske, hierarkiske styringsform. Den styringsform, vores minder mest om, er distribueret ledelse. Ser man på forskningen fra blandt andet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, har den ledelsesform sindssygt stærke resultater. Så det kommer ikke af ingenting, siger hun og uddyber:

- Vi lægger os op ad forskning. Med distribueret ledelse deler du ledelsens domæne, hvor du deler meget mere ud af ledelsesrummet. Vi har taget skridtet videre på JAC med '90 procents ledelsesløs', men det er samme retning. Og rigtig mange af mine kolleger ser også den her vej.

Resultater med distribueret ledelse

Siden Ann-Christina Matzen Andreasens ankomst til JAC i august 2012 har hun vendt kompetencecentrets udvikling. Fra en arbejdsplads med problemer i økonomien og arbejdsmiljøet til en velsmurt offentlig arbejdsplads.

I dag er det suverænt medarbejderne, der beslutter alt på nær personalesager. Den rejse og erfaring, vi har gjort os, har virkelig været fantastisk at være en del af. Vi kan jo se, det virker!
Ann-Christina Matzen Andreasen, centerleder i Gentofte Kommunes Job-, Aktivitets- og Kompetencecenter (JAC).

Fra 2013 til 2018, hvor den nye styringsmetode blev implementeret, faldt sygefraværet på JAC med 30 procent. Derudover faldt antallet af magtanvendelser over for borgerne med 64 procent. Rekruttering af nye medarbejdere er også væsentligt nemmere nu, fortæller centerlederen.

Hierarkisk ledelsesstil tynger arbejdsglæden

Du forudser et paradigmeskifte, hvor distribueret ledelse kommer til at fylde mere. I den offentlige sektor er der et klassisk over- og underordnelsesforhold, hvor ansvaret i sidste ende er placeret i toppen af et hierarki. Hvordan vil det se ud med distribueret ledelse?

- I sidste ende vil der altid være en ansvarlig leder, forstander eller centerchef. Men det er måden, man deler ansvaret på, som jeg tror, man vil se flere offentlige organisationer gøre brug af. Allerede nu ser vi kommuner, der ligesom på JAC inviterer deres medarbejdere med indenfor til at udforme hele kommunens strategi. Altså jeg ser på mange områder takter, der går i retning af mere distribueret ledelse. Og det er ikke blot medarbejderne, der kommer med på råd: I Gentofte Kommune har man i deres såkaldte 'opgaveudvalg' inviteret borgere med indenfor for at udtænke kommunens politik, siger Ann-Christina Matzen Andreasen.

- Jeg sad så sent som i morges og talte med nogle af socialpædagogerne her på JAC, der fortalte mig, at de alle overvejede at søge nye karriereveje, fordi de blev mødt med så meget kontrol og så lidt tillid i deres tidligere arbejde. I dag havde de genfundet deres fagprofessionelle passion og tro på dem selv som mennesker. De sagde, at de havde en oplevelse af at blive værdsat gennem den kultur, vi har på JAC. 

LÆS OGSÅ: Gentofte Kommune hyldes i Europa for særlig ledelsesstil: Medarbejdere ansætter kolleger og styrer økonomien

Hvorfor er der et behov for at gøre op med den klassiske, hierarkiske styringsmetode? 

- Jeg tror ikke, der findes særligt mange mennesker, der har lyst til at være en del af den klassiske styringsform, hvor en leder dikterer alle beslutningerne. Det har været sindssygt interessant at udvikle '90 procents ledelsesløs' på JAC. I dag er det suverænt medarbejderne, der beslutter alt på nær personalesager. Den rejse og erfaring, vi har gjort os, har virkelig været fantastisk at være en del af. Vi kan jo se, det virker!

Distribueret ledelse

Distribueret ledelse defineres som delingen af ledelsesopgaver i en organisation med henblik på at påvirke organisationens ressourcer, beslutninger og mål.

Distribueret ledelse er således det fænomen, at mange aktører i en organisation – inklusiv dem uden formelle ledelsespositioner – påtager sig og udøver ledelsesopgaver.

Kilde: Politica.dk