Tæt på verden: Latinamerika har masser af olie

17. jul 2011, 10:30
Efter Mellemøsten er Latinamerika den mest olierige region. Venezuela, med flest ressourcer, håber på fælles regional udnyttelse af olien.

I de seneste år har eftersøgningen af olie givet store resultater i Latinamerika. Området har således nu en femtedel af verdens samlede kendte reserver. Venezuela er stadig i verdensklasse.

Mellemøsten fører stadig med 55 procent af alle reserver, men lige efter kommer Latinamerika. Mængden af nye forekomster i Caribien og Sydamerika er steget 40 procent siden 2009 og kun steget 20 procent alle andre steder.

Selv lande med mindre forekomster er dybt afhængige af oliepengene. Flere, som f.eks. Ecuador, vil løbe tør for olie og dermed miste store statsindkomster, hvis ikke de starter ny udvinding.

Venezuela fører

Historisk har Venezuela haft store forekomster og besidder stadig 85 procent af regionens reserver. I mange år ud i fremtiden vil landet være en af de stærkeste producenter internationalt.

Brasilien er kommet stærkt i gang med efterforskning og udnyttelse. Man har fundet enorme reserver i Atlanterhavet. Mexico er rykket lidt ned til nummer tre. De to sidste har henholdsvis fem og fire procent af regionens ressourcer.

Flere andre lande som Ecuador, Argentina, Colombia og Uruguay har mindre forekomster, der alligevel betyder meget for deres økonomier. Bortset fra Venezuela, der har til 200 års udvinding, løber de fleste tør om 10-30 år.

Enorme investeringer

Bare det at kunne forny gammelt udstyr er kostbart. Mexico har boringer, der er over 50 år gamle. Landet skal bruge langt over 150 milliarder kroner for at komme videre. Brasilien er i færd med at investere 400 milliarder kroner i deres kommende olieeventyr.

Venezuela har med sine nye Orinoco felter inviteret alle lande i regionen med til at udnytte forekomsterne. Der skal bores 10.500 brønde for at komme op i omdrejninger, og regeringen håber på en regional indsats.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.