lastbil_indefra
Det var blandt andet en juleudsmykning som i dette førerhus, der fik betjentene til at tale med store ord. Foto: Nordjyllands Politi

Udenlandske chauffører ville undgå kontrol: Politiet slog hårdt ned på piratkørsel og farlig julepynt

10. dec 2020, 12:08
Tungvognscenter Nord har denne uge været på jagt efter transportsyndere i Østjylland og fik skrevet bøder ud i flæng for ulovlig cabotage.

Der blev slået hårdt ned på både ulovlig cabotagekørsel og potentiel farlig jylepynt, da Tungvognscenter Nord ved Nordjyllands Politi var på lastbilkontrol i denne uge.

Ikke mindre end 14 sager om overtrædelse af reglerne for cabotagekørsel fik betjentene skrevet i løbet af mandag, tirsdag og onsdag, hvor kontrollen blev udført på forskellige lokationer i og omkring Aarhus.

LÆS OGSÅ: Skærpet indsats: Politiet fanger flere udenlandske lastbiler

Den ulovlige cabotagekørsel, hvor udenlandske chauffører misbruger EU-regler til at fragte gods til en langt lavere løn end den danske, resulterede også i to sigtelser til danske speditørvirksomheder for medvirken til overtrædelsen.

Udenlandske lastbiler fordufter

De nordjyske tungvognsbetjente startede kontrollen på Aarhus Havn. Der gik dog ikke mange timer, før politiets tilstedeværelse kunne ses på nationaliteten af køretøjer, der kørte til havnen, fortæller lederen af Tungvogncenter Nord, politikommissær Claus Kjær-Pedersen: 

- Når først vi har været på Aarhus Havn i nogle timer, er rygterne ude i branchen, hvorefter der stort set kun kommer lastbiler med danske nummerplader.

Efter Aarhus blev der også udført kontroller i Rønde, Lisbjerg og rastepladserne Blankhøj og Pedersminde, oplyser Nordjyllands Politi.

Julepynt kan få fatale konsekvenser

Som noget særligt for denne sæsons lastbilkontroller, var politiet også på jagt efter en særlig transportfare: Julepynt.

- Flere chauffører forsøger formentlig at komme i julestemning og har derfor lastbiler, der er pyntet op til jul – både udvendig og indvendig, fortæller Claus Kjær-Pedersen og kommer med en advarsel:

- Det er dog ikke efter forskrifterne, og der kan opstå farlige situationer, fordi chaufføren ikke har tilstrækkeligt udsyn ud igennem ruderne eller til spejlene. Og dét kan få fatale konsekvenser, hvis ikke chaufføren kan se fodgængere eller cyklister, siger politikommissæren.

LÆS OGSÅ: Lastbil på polske plader: Bødedømt for cabotagekørsel og magnettrick

De fleste af juleforbrydelserne kunne dog klares med en påtale og en hurtig oprydning i førerhuset.

Politikommissær glæder sig til ny lov

På kontrollens tre dage blev der også fundet en række overtrædelser af køre- og hviletidsbestemmelserne, reglerne for godskørsel, vejbenyttelsesafgift, overlæs samt problemer med kontrolapparaterne. 

Politikommissær Claus Kjær-Pedersen fra Nordjyllands Politi håber, hans opgave med at holde øje med den ulovlige piratkørsel bliver nemmere og mere effektik efter årsskiftet, når den nye lov om vejgodstransport træder i kraft ved årsskiftet.

LÆS OGSÅ: Aftale stopper lav løn til udenlandske chauffører

- Som det er i øjeblikket, er det op til den enkelte betjents fornemmelse at finde konkrete overtrædelser på cabotage. Der skal også lidt held til, siger politikommissæren og tilføjer:

- Men det bliver forhåbentlig nemmere at kontrollere udenlandske lastbiler for cabotage og kombineret transport efter 1. januar 2021, da alle den type transporter skal lade sig registrere på virk.dk.

Han tilføjer, at det dermed også bliver nemmere at danne sig et overblik over, hvor meget cabotage der reelt bliver udført. Det findes der ingen opgørelser over i dag.