Lars var heldig: Nu lukker de smutvej til job

18. jun 2013, 06:00
Dagen før hans kursus var slut mødte Lars L. Johannsen på sit nye job. Et job han aldrig havde fået uden efteruddannelse. Men nu bliver den mulighed sparet væk.

Efter en kort pause på knap tre måneder er Lars M. Johansson tilbage i arbejde. Et seks ugers svejsekursus banede vej til et nyt job.

”Uden kurset havde jeg ikke fået det job. Jeg kunne ikke det, de krævede,” siger Lars M. Johansson.

Den 52-årige maskinarbejder mistede jobbet 10. februar sammen med 19 andre på grund af arbejdsmangel, men begyndte bare en måned senere på et TIG-svejsekursus.

Han er ikke i tvivl om, at han var kommet til at gå hjemme endnu længere, hvis han efter de nye regler skulle vente fire måneder på at få ret til efteruddannelse.

”Jeg var ikke god nok til at svejse. Jeg havde stort set ikke håndsvejset, siden jeg blev uddannet i 1976. Nu fik jeg seks uger til at blive god til det,” siger Lars M. Johansson.

Halvdelen fik job under kursus

Lars M. Johansson fik jobbet midtvejs i kurset, men hans nye chef var så glad for kurset, at han syntes, Lars skulle vente tre uger med at starte, og så gøre kurset færdigt og få certifikat på det, han havde lært.

Han var ikke den eneste, der kom i job undervejs. De begyndte 19 maskinarbejdere, og seks uger senere var de 12 tilbage. Resten havde fået arbejde.

Lars er 52 år, og mange af kursusdeltagerne var jævnaldrende. Der er sket meget i branchen, siden han blev uddannet i 70’erne, og Lars mener, at hans aldersgruppe har ekstra meget brug for efteruddannelse.

”De nye moderne maskiner er computerstyrede. Da jeg gik i skole havde vi ingen computere, og det tager os lidt længere tid at lære, så de unge drenge på 23-25 år har meget nemmere ved at få job,” siger Lars Johansson.

Udover at det har skaffet ham et nyt job, faldt muligheden for selv at vælge udannelse også på et tørt sted.

”Det er skide kedeligt at gå hjemme. Jeg er over den alder, hvor jeg bare synes, det er sjovt at hænge hjemme og slappe af,” siger han.