Foto: Føljeton

Lars Trier Mogensen: Her er overklassens ‘Dovne Robert’

29. maj 2019

Sammen med /dkpol præsenterer A4 Nu analyser og kommentarer om dansk politik fra kommentator Lars Trier Mogensen.

Han har fulgt dansk politik gennem mange år og er bl.a. kendt fra tv-programmer som Besserwisserne, Jersild uden spin, radioprogrammet Det røde felt og en stribe skrevne medier.

Enkeltpersoner kan gøre de afgørende udslag ved folketingsvalg og pludselig sætte en helt ny politisk retning: Forud for sidste folketingsvalg i 2015 var det ‘Dovne Robert’, som gjorde udslaget. Med sin åbenlyse ugidelighed banede han vejen for en bredere forståelse for Venstres valgkampagne om, at gevinsten ved at arbejde frem for at være på passiv forsørgelse skulle øges.

Billedet af 'Dovne Robert' skabte bred vælgeropbakning – også blandt røde vælgere – til en langt hårdere kurs over for landets ledige.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I år er magtkabalen vendt på hovedet – for nu er det den allerøverste overklasse, der står for skud for en ubegribelig grådighed: Nets-direktør Bo Nilsson træder i dag frem som 'Dovne Robert' anno 2019. Nyheden om, at manden, der allerede én gang har fået en bonus på over 600 mio. kr., kan se frem til yderligere over en mia. kr. i personlig bonus har sat en ustoppelig forargelsesbølge i gang. Timingen er perfekt for rød blok, for det kan genstarte debatten om en afkoblet pengeverden, der virker til at være spundet helt ud af kontrol.

Den yderst ordknappe kandidat til at blive ny finansminister, socialdemokraten Henrik Sass Larsen har et bredt flertal bag sig, når han i dag udtaler: ”Man må jo tænke, om de er politisk tonedøve i Nets? Det er en provokation, som aktualiserer vores forslag,” sagde Sass fra morgenstunden til Børsen, og fulgte senere op til DR:

”Det forekommer jo ganske og aldeles vanvittigt, at man kan tjene så mange penge inden for så få år. Det tyder på, at der må være nogen enten i bestyrelsen eller direktionen, der er helt og aldeles politisk tonedøve. For det her afkræver selvfølgelig en reaktion fra hele det politiske Danmark”.
 
Ligesom ‘Dovne Robert’ i de senere år har legitimeret blå reformer med bl.a. kontanthjælpsloft, tegner ‘Grådige Bo’ således også til at fremprovokere røde indgreb over for de bedst bonuslønnede direktører. Hvor den politiske reaktion på ‘Dovne Robert’ ramte bunden af samfundet, er det nu toppen, der kommer til at mærke vreden.

Tusindvis af arbejdsløse har i de senere år forbandet ‘Dovne Robert’ langt væk. Fremover bliver det i stedet de pligtopfyldende og nøjsomme topdirektører, der vil fordømme Nets-direktør Bo Nilsson og bestyrelsesformand Stefan Goetz for deres groteske fremfærd. ‘Grådige Bo’ kan skubbe de sidste tvivlervælgere henover midten.

På lederplads er selv erhvervsavisen Børsen oppe i det røde felt: ”Nets er et de facto monopol, som sidder på en vigtig del af den danske finansielle infrastruktur. Denne privilegerede markedsposition gør det svært at forstå, hvorfor et ekstraordinært lukrativt incitamentsprogram er nødvendigt i en tid, hvor tilliden til den finansielle sektor er på et historisk lavpunkt efter de senere års belastende sager om skattespekulation, grådighed og hvidvask,” skriver Niels Lunde og konkluderer:

”Nets' ejere hos en amerikansk kapitalfond, som er ukendt her i landet, og som intet gør for at ændre på det vilkår, må forstå, at den tid er forbi, hvor man som en begunstiget samfundskritisk dansk virksomhed kan nøjes med at følge reglerne. Hvis man ikke er åben, opsøgende og i stand til at forklare sig, så provokerer man politikerne på Christiansborg, og Nets' nye incitamentsprogram risikerer at svække respekten for landets finansielle sektor yderligere”.

Samme konklusion lyder også i erhvervsmediet Finans, hvor chefredaktør Steen Rosenbak skriver: ”Nets' ekstreme cheflønninger skader hele erhvervslivet. Midt i valgkampens slutspurt gør Nets det igen: Præsenterer ledergruppen for en lønpakke, der bryder med alle danske samfundsnormer og noget nær tigger politikerne om at gribe ind i den frie løndannelse,” og videre:

”Langt, langt de fleste danske virksomheder opererer i forvejen i pagt med den norm. Men det er dem, der risikerer at betale den højeste pris, hvis virksomheder som Nets igen og igen sprænger skalaen og dermed fremprovokerer de politiske indgreb, som det er i alle erhvervsvenlige meningsdanneres interesse at undgå.”

Historien om ‘Grådige Bo’ rummer benzin til for alvor at flamme op i de sidste dage af valgkampen. Hør bare, hvad Enhedslistens Pelle Dragsted skriver på Facebook: ”Det her er perverst. Ganske enkelt. Det er ikke ‘fornuftige incitamentstrukturer’ eller ‘belønning af flid og dygtighed’ og hvad de eller plejer at tale om på højrefløjen i højstemte vendinger. Det er slet og ret grådighed. Det er en oligarkisk kapitalisme, hvor en lille elite i toppen forgylder sig selv. Fordi de kan. Og pengene betaler vi”.

Hvis de røde partier skulle have manglet en sidste, stærk følelsesmæssig sag at samle sig omkring, har bestyrelsen i Nets i dag skubbet Danmark endnu tættere på et regeringsskifte.
 


Modtag Lars Trier Mogensens nyhedsbrev
/dkpol gratis under valget