Lars Nyrup Rasmussen

20. apr 2010
Det bliver ikke let, lyder Lars Løkkes nye mantra. Noget tyder på, at han har ret

To dages internt seminar på Sørup Herregård ved Ringsted med god mad og drikke. Så blev der vel sat en ny dagsorden, som ryddede alt internt ævl og kævl af vejen - som når Fogh ryddede bulen på Havreholm og kvæstede både opposition og konservative på vej ud?

Nej. Sådan er det så ikke mere. Som Lars Løkke Rasmussen selv så rammende sagde flere gange.

"Det bliver ikke let".

Han sad der, bag en rosa-blommefarvet bårebuket-lignende genstand, ved siden af udenrigsminister Lene Espersen, K, og skulle sparke energi ind i sin hensygnende regering.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Men det eneste, han havde at sparke med, var en spareplan. Over de næste tre år skal der spares ti milliarder kroner, seks i staten og fire i kommunerne.

Det svarer til minimum 8.000 færre ansatte i kommunerne - hvor der frem til december 2009 blev ansat flere. Men lige nu bliver der fyret folk i kommunerne.

Der rapporteres også hele tiden om uro i Venstres gruppe - og i Venstres bagland. Og de anonyme kilder står på spring i medierne. Ligner det noget, vi har set før?

I den grad. Det giver mindelser om dav. statsminister Poul Nyrup Rasmussens sidste dage.

Da var der også konstant anonyme angreb i pressen - men der var dog ikke så åbne opgør, som efterhånden er blevet dagligdag i Venstres gruppeværelse.

Der er gruppemedlemmer, der ikke længere møder op - det er spild af tid, siges det - og i hvert fald tager det lang tid, før nogen når til noget, der bare minder om enighed.

Hvad er der galt? Er Lars Løkke blevet til Lars Nyrup?

Det er han selvfølgelig ikke - han er stadig Lars Løkke - men det er, som om han taget bolig i Poul Nyrups problemer.

Han er ligesom krøbet ned i Nyrup-kroppen og blevet underligt forskudt af de bevægelser, der rører sig i befolkningen. Hvor Fogh nærmest havde en seismografisk sans for folkestemninger i sine bedste dage, kommer Løkke haltende lidt bagefter. Holder stædigt fast i et skattestop - selvom befolkningen godt er klar over, at man ikke både kan få øget velfærd og skattelettelser.

Løkke har lige givet danskerne den største skattelettelse og det er meget få, der har husket at sige tak.

Hvad med efterlønnen? Det var den, Nyrup gled i - nu vil Socialdemokraterne have Løkke til at garantere, at han ikke rører den?

Ja, den hoppede Løkke ikke på - den var for tyk. Men det cementerer meget godt det Nyrup-agtige billede - der er ingen respekt og det er i den grad et problem for en statsminister.

Men han har jo meget på programmet? I april gælder det de langtidsledige, placeringen af supersygehuse og et møde om folkeskolen. I juni skal der forhandles med kommunerne, i august fremlægges finanslov og så skal hjemløsheden til livs. I september gælder det klimaet og i oktober førtidspension og ghetto-strategi. Det er da meget?

Ja, det er en ambitiøs dagsorden - men den blev fremlagt for virkelig at vise, at regeringen har noget på programmet. Det ville en toptunet regering aldrig gøre - her ville ingen være i tvivl om, at der vitterligt var noget på programmet.

Har Løkke andre Nyrup-problemer?

Ja - han har arvet et Venstre, som er blevet lige så opdelt i fraktioner, som andre partier i intern splid. Vi har bl.a. set det hos De konservative, hos de radikale, hos SF og hos Socialdemokraterne.

Da Løkke kom til, vejrede en gruppe med udviklingsminister Søren Pind og politisk ordfører Peter Christensen i spidsen morgenluft, mens Foghs gamle folk er begyndt at gå i åbent oprør. Mod vindmøller, mod særskat, for landbruget - intet er længere helligt. Senest med oprøret om efterlønnen, hvor Foghs tro væbner, Helge Sander gik imod Løkke.

For at dæmpe gemytterne lidt, blev Claus Hjort Frederiksen sendt hjem fra seminaret, så han kunne deltage i gruppemødet. Det er ellers gruppeformand Kristian Jensens opgave - men Løkke har åbenbart ment, at der skulle ekstra kræfter ind.

Hvad gjorde regeringen efter seminaret?

Sammen med de to folketingsgrupper tog den på besøg hos Mærsk McKinney Møller på Esplanaden i København. Her lærte de måske noget om rettidig omhu - inden turen gik til en middag i Rederiforeningen.

Hva' er meningen?

Avisen.dks politiske redaktør, Elisabet Svane, analyserer og kommenterer regeringsseminaret.