- Kontanthjælpen skal væk, men det skal ske fremadrettet, for vi laver ikke lovgivning med tilbagevirkende kraft, siger Lars Boje Mathiesen. Foto: Pressefoto

Borgerlig profil i oprør: ”Ryd op i beskæftigelseshelvedet”

13. jul 2019
Luk alle jobcentre, erstat kontanthjælpen med en ny basisydelse og smæk kassen i for udlændinge. Sådan lyder tre forslag fra Nye Borgerliges beskæftigelsesordfører, Lars Boje Mathiesen.

- Der er brug for et opgør med jobcentrenes måde at arbejde og agere på. 

Sådan lyder den kontante melding fra nyvalgte Lars Boje Mathiesen, der netop er blevet udpeget til Nye Borgerliges beskæftigelsesordfører. Han er stærkt optaget af at få ændret, hvad han opfatter som, et forfejlet beskæftigelsessystem.

Læs også: Nyvalgt profil: Lad danskerne stemme om pensionsalder

Nye profiler har ordet

I en miniserie interviewer A4 Nu Folketingets nye beskæftigelsesordførere. Hvad er de optaget af, og hvad vil de kæmpe for? I dag med Nye Borgerliges nyvalgte folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen.

Læs de andre interview i serien her:
Nyvalgt profil: Lad danskerne stemme om pensions­alder

Borgerlig profil i oprør: ”Ryd op i beskæftigelseshelvedet”

- Systemet er alt for dyrt, især i en situation med rekord høj beskæftigelse og lav arbejdsløshed. Jobcentrene skal nedlægges. Der skal stadig foregå en eller anden beskæftigelsesindsats. Men vi kan indrette et system, som er bedre, billigere at administrere og mere fleksibelt, siger han. 

Lars Boje Mathiesen har netop fået orlov fra sit arbejde som folkeskolelærer i Aarhus. Han førte elever op til eksamen, og planen var at fortsætte med at undervise på deltid. Men han har indset, at de mange nye opgaver på Christiansborg ikke harmonerer med jobbet som skolelærer. Derfor skal han nu bruge al sin energi på at få ført dele af den politik igennem, som Nye Borgerlige gik til valg på. 

Ny Borgerliges formand Pernille Vermund sagde allerede under valgkampen, at landets jobcentre bør lukkes, og det er den linje, som Lars Boje Mathiesen nu viderefører.

- Vi skal have ryddet op på en lang række områder i det her beskæftigelseshelvede, som mange bliver udsat for, og som ikke skaber værdi, siger han.

"Gør ydelser mere enkle"

Beskæftigelsessystemet skal først og fremmest ændres gennem en forenkling af ydelsessystemet, mener Lars Boje Mathiesen.

Efter folketingsvalget fik Socialdemokratiet ført igennem, at der skal nedsættes en ydelseskommission, som det kommende år skal vurdere niveauet på de sociale ydelser, før det besluttes, hvad der skal ske med dem.

Socialdemokratiets tre støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale, ønsker at afskaffe kontanthjælpsloftet og den nuværende integrationsydelse. Men støttepartierne gik med til at afvente ydelseskommissonens forslag til, hvad der skal ske med integrationsydelsen og loftet over, hvor meget personer i kontanthjælpssystemet samlet kan modtage i kontanthjælp, boligstøtte og særlig støtte.

Lars Boje Mathiesen mener slet ikke, at flygtninge og indvandrere, der ikke er danske statsborgere, skal kunne modtage offentlige ydelser. Han vil heller ikke sætte de sociale ydelser op, men vil derimod indføre en såkaldt basisydelse.

Fagforeningerne skal genopfinde sig selv. Hvis de skal gøre sig relevante, kan de passende begynde langt mere aktivt at varetage opgaver på beskæftigelsesområdet.
Lars Boje Mathiesen, folketingsmedlem, Nye Borgerlige

En sådan ydelse skal erstatte det personlige fradrag og være en skattefri ydelse til samtlige danske statsborgere over 18 år, forklarer Lars Boje Mathiesen, der understreger, at ydelsen ikke må forvekles med borgerløn. Basisydelsen skal blandt andet erstatte SU’en og kontanthjælpen og ligge på omkring 6.000-7.000 kroner, men det er ikke meningen, at den skal være eneste indtægt i årevis. pointerer han.

Vil sløjfe kontanthjælp 

Lars Boje Mathiesen understreger, at Nye Borgerlige ikke vil fjerne kontanthjælpen for dem, der får den i dag. Og de, som er tildelt fleksjob, skal kunne blive i den ordning. 

- Kontanthjælpen skal væk, men det skal ske fremadrettet, for vi laver ikke lovgivning med tilbagevirkende kraft. Vi går ikke ind og fjerner folks eksistensgrundlag, uden at vi sætter noget andet i stedet, siger han.

Basisydelsen lyder som en forringelse af den nuværende kontanthjælp?

- Nej, du kan ikke se det isoleret. Det er en stor reform. Vi har ikke lagt os fast på, hvordan det skal være. Vi kigger ind i et kontanthjælpssystem og et jobprøvningsmarked, som ikke virker. Det er et område, hvor udlændinge dræner kasserne både via førtidspension og kontanthjælp, siger Lars Boje Mathiesen.

Nye profiler har ordet

I en miniserie interviewer A4 Nu Folketingets nye beskæftigelsesordførere. Hvad er de optaget af, og hvad vil de kæmpe for? I dag med Nye Borgerliges nyvalgte folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen.

Vil give læger større magt

Andre dele af den nuværende beskæftigelsesindsats har også brug for en reformering, lyder det fra Lars Boje Mathiesen. Ifølge ham er det slet ikke holdbart, at det i dag er sagsbehandlere, der beslutter, hvem der skal have tildelt hvilke ydelser.

Stod det til Ny Borgerlige, var det alene læger, der skulle kunne vurdere, om borgere er nedslidte eller ej, og om de har ret til førtidspension.    

- Meget ofte er de lægefaglige vurderinger kun vejledende, og mange gange følger kommunen ikke de lægefaglige vurderinger, siger beskæftigelsesordføreren, og peger på, at der kan indføres mobile lægefaglige råd.  

Appel til fagbevægelsen 

Hvis man nedlægger jobcentrene, skal der træde noget andet i stedet for, forklarer Lars Boje Mathiesen, der dog ikke vil konkretisere, hvad erstatningen kunne være.

Men han ser gerne, at arbejdsmarkedets parter tager mere ansvar for at hjælpe de ledige. Det gælder blandt andet fagforeninger, som i højere grad skal have fokus på de medlemmer, der ikke er i arbejde, mener han. 

- Fagforeningerne skal genopfinde sig selv. Hvis de skal gøre sig relevante, kan de passende begynde langt mere aktivt at varetage opgaver på beskæftigelsesområdet, siger Lars Boje Mathiesen.

Mit første job

Lars Boje Mathiesens første job var at samle flasker. Han begyndte, da han var 12 år, og endte med at investere 250.000 kroner for de penge, han havde samlet pant for. I dag kan han stadig ikke lade være med at samle tomme flasker op, hvis han går forbi efterladte dåser og flasker. Den historie kan du læse mere om her. 

Lars Boje Mathiesen er 44 år og folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han blev valgt ind i byrådet i Aarhus i 2013 for Liberal Alliance, men forlod i 2016 partiet. 

Han er uddannet lærer og har senest arbejdet i folkeskolen, men har en lang række job bag sig, blandt andet som selvstændig, musiker, lagermedarbejder og landbrugsmedarbejder. 

Han bor i Harlev i Aarhus Kommune sammen med sin kæreste og deres to små døtre, og siger selv, at han kommer fra en hippie-familie, hvor pengene var ganske små.

Udover at være Nye Borgerliges beskæftigelsesordfører er han også partiets finansordfører, skatteordfører, sundhedsordfører, ældreordfører og boligordfører.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her