Lappeløsninger og forældet IT rammer ledige

3. dec 2012, 09:52
Sagsbehandlere bruger halvdelen af deres tid på ITbøvl, siger ITekspert

Ledige og sagsbehandleres problemer med IT-systemerne overrasker ikke IT-ekspert Thomas Hildebrandt.

Han er lektor på IT Universitetet i København og forsker i fleksible IT-systemer i det offentlige, og leder af en interessegruppe indenfor det nationale innovationsnetværk Infinit med fokus på digitalisering af arbejdsprocesser indenfor både offentlige og private sektor

Han peger på, at IT-systemerne er for gamle, de er bygget til forældet lovgivning og en anden måde at arbejde på.

”I stedet for at skifte systemerne ud, har man lavet lappeløsninger og knopskydninger, for at tilpasse dem til arbejdet. Men det understøtter ikke den måde, man arbejder på,” siger Thomas Hildebrandt.

Fire forskellige IT-systemer æder tid til borgerne

I slutningen af 2010 år sad en af hans forskere 11 dage over halvanden måned på et jobcenter i København og studerende sagsbehandlernes arbejde med IT-systemerne.

”Hans undersøgelse viste, at sagsbehandlerne bruger lige så meget tid på at finde oplysninger om borgerne i op til fire forskellige IT-systemer før møderne, som på at holde møderne,” siger Thomas Hildebrandt.

Se rapporten fra IT-Universitetet her

Et andet problem er, at IT-løsningerne simpelthen ikke passer med måden at arbejde på.

”Fordi lovgivningen er så kompleks, er sagsbehandlerne specialiserede, og borgerne bliver sendt rundt i systemet. Men IT-systerne er designet til, at man har én sagsbehandler. Det svarer til, at man designede en løsning til et hospital, hvor patientens journal var bundet op på én læge,” siger Thomas Hildebrandt.

Dyrt og kompliceret

Thomas Hilbrandt mener, at hvis man havde ressourcerne og modet, skulle man skifte hele systemet ud med et simpelt system, der understøttede komplekst samarbejde mellem mange medarbejdere.

Han har netop afsluttet et forskningsprojekt om en ny måde at lave it-systemer til sagsbehandling, der billigere og uden lappeløsninger kan tilpasses og ændres efterfølgende til nye arbejdsgange.

”De nuværende systemer er desværre bygget på en måde, så det er dyrt og kompliceret at ændre i, når der er opdateringer og ny lovgivning,” siger han.

Men det manglende mod skyldes blandt andet, at systemerne skal køre hele tiden.

Lappeløsninger koster samfundet dyrt

Et andet problem med lappeløsningerne er, at de truer konkurrencen på området.

Selvom KMD, det tidligere Kommunedata, ikke længere har monopol, sidder de stadig tungt på markedet. Når systemerne er bygget sammen af lappeløsnminger er de svære at sende i udbud.

”Jeg kunne godt frygte at det koster samfundet penge, selvom der i princippet er fri konkurrence,” siger han.

faktaboks