Tæt på verden: Langt flere kræftsyge i fattige lande

6. mar 2011
Behandling er sjælden eller for dyr. Uvidenhed om årsagerne til kræft er almindelig. Forebyggelse er nærmest ukendt i de fleste lande.

Over 70 procent af alle dødsfald som følge af kræft forekommer i udviklingslande eller lande med mellemindkomster. I sig selv skyldes 13 procent af alle dødsfald forskellige former for kræft.

Det betød 7,6 millioner kræftdødsfald i 2008. Det samlede antal af dødsfald som følge af kræft ventes i henhold til WHO at være 11 millioner i 2030.

Hvorfor kræft?

Årsagerne til kræft er de samme alle vegne, især gælder det tobak, alkohol, dårlig diæt og fysisk inaktivitet. Visse former for infektioner medfører øget kræftrisiko. Hvor denne faktor koster 9 procent af dødsfald i rige lande er tallet 20 procent i de fattige. En tredjedel af alle kræftsygdomme kan forebygges.

Der er mange andre årsager til udbrud af kræft. Det kan være stråling, kemiske stoffer, asbest, madforurening, arsenik i drikkevand og infektioner fra vira, bakterier og parasitter. Længere levetid øger også risikoen for at udvikle kræft.

Midlerne imod udbredelse af kræft er velkendte og gælder for alle lande. Personlig livsstil, miljøfaktorer på arbejde og i samfundet og vaccinering imod visse sygdomme som hepatitis og HPV (human papilloma virus).

Tidlig indsats

- I fattige lande findes næsten ingen muligheder for at konstatere kræft tidligt, forklarer leder af the Danish NCD Alliance, Susanne Volqvartz. Når diagnosen kommer sent er det ofte umuligt at få bugt med sygdommen.

- Der er behov for at gribe meget tidligt ind med information til befolkningen om risikofaktorer. Mange ved for eksempel ikke, at tobaksrygning er livsfarligt. Store dele af befolkningerne i mange lande har ingen adgang til undersøgelser eller screening.

- Fattige har ikke råd til kemoterapi, operationer, radioterapi og psykosocial støtte. Selv kræftformer, der kan behandles med stor succes, bliver ikke fanget tidligt og folk dør. Derfor er der særlig brug for tidlig indsats og viden om forebyggelse i fattige lande, fastslår hun.

The Danish NCD Alliance arbejder med at hjælpe udviklingslande med at forebygge ikke-smitsomme sygdomme som kræft, diabetes og hjertekar.

Så mange dør af kræft om året

Lungekræft (1,4 millioner)
Mavekræft (740.000)
Leverkræft (700.000)
Tarmkræft (610.000)
Brystkræft (460.000)

Kilde WHO

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.