Administrerende direktør i Sky-Light, Søren Kjær Larsen, fortæller i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at han er “dybt berørt” over, at medarbejdere er blevet syge af arbejdet med PMDA. Foto: Google Streetview

Langer ud efter Arbejdstilsynet i alvorlig kemikaliesag: "En katastrofe"

22. jun 2019, 15:48
3F og en tillidsmand er skuffet over Arbejdstilsynet i en sag, hvor flere ansatte på en fabrik i Varde er blevet syge efter at have arbejdet med et farligt stof.

Mindst syv ansatte på plastfabrikken Sky-Light i Varde har fået ødelagt deres lunger af at arbejde med det farlige kemikalie PMDA.

Det skrev Fagbladet 3F fredag.

LÆS OGSÅ: Giftig kemi smadrer lungerne hos ansatte på jysk fabrik

Nu langer både 3F og tillidsmanden på fabrikken, der selv er blevet syg af det farlige stof, ud efter Arbejdstilsynet. Det skriver JydskeVestkysten.

- Arbejdstilsynet er ikke den vogter, vi troede. Det er en katastrofe, siger Villy Nielsen, der er formand for 3F Varde-Billund, til avisen.

I forsøget på at få Arbejdstilsynet til at skride ind over for brugen af PMDA på fabrikken i Varde, har 3F flere gange siden 2016 forsøgt at råbe tilsynet op med anmeldelser og en klage.

- Det undrer mig, at en virksomhed bare kan importere et stof uden kontrol. Arbejdstilsynet fungerer ikke i forhold til medarbejdernes sikkerhed, siger tillidsmand på Sky-Light Eigil L. Pedersen, der selv er blevet syg af at arbejde med det farlige stof. 

3F sender den første anmeldelse til Arbejdstilsynet i 2016. Da den ikke udløser mere end et påbud, sender fagforeningen sammen med Dansk El-forbund og Metal Vest en klage til tilsynet i september 2017. Det får kort efter Arbejdstilsynet til at tage på kontrolbesøg, og i slutningen af oktober samme år stopper fabrikken med at bruge det farlige stof. Virksomheden selv anfører dog, at udfasningen begyndte allerede i 2016, men blot tog længere tid at gennemføre, da der skulle en ny maskine til for at fortsætte produktionen.

Det har ikke været muligt for JydskeVestkysten at få en kommentar fra Arbejdstilsynet.

Administrerende direktør i Sky-Light, Søren Kjær Larsen, fortæller i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at han er “dybt berørt” over, at medarbejdere er blevet syge af arbejdet med PMDA.

"Vi har reageret så hurtigt, som vi overhovedet kunne. Men desværre ikke hurtigt nok," skriver direktøren til bladet.