Lang vej til erstatning for ofre for gul gift

4. mar 2011
Over 10.000 ansatte på LM Wind Power har arbejdet med giftig styren. Men det kan blive svært at bevise en sammenhæng mellem LMarbejderes sygdomme og arbejdet i styren, siger overlæge. Minister lover, at alle ansatte får den erstatning, de har krav på.

Tusindvis af danske arbejdere har de sidste 40 år arbejdet i giftige dampe for at producere vinger til verdens vindmøller.

40 tidligere ansatte hos LM Wind Power har igennem de sidste to uger stået frem med alvorlige sygdomme og symptomer, som overlæger sammenkæder med giften styren.

Men der kan være lang vej til en erstatning for de mange vindmøllearbejdere på LM Wind Power, lyder det fra en førende overlæge.

Det kan nemlig blive svært at påvise en klar sammenhæng mellem de ansattes sygdomme og deres arbejde i styren-dampe, siger Niels Ebbehøj overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

"Hvis vi skal kunne påvise en sammenhæng mellem udsættelsen for styren og de symptomer, man måtte have, skal de opstå, mens man stadig er udsat for stoffet."

De fleste LM-ansatte, som nu står frem, har været ansat i flere år. De fortæller, at deres sygdomme startede, imens de var ansat på LM og er fortsat, efter de stoppede på virksomheden. Men langt fra alle har fået anmeldt deres sygdom til Arbejdsskadestyrelsen.

 

Minister kræver undersøgelse

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har derfor igangsat en stor helbredsundersøgelse af tidligere ansatte hos vindmølle-vinge virksomheden LM Wind Power.

"Det rystende at høre, hvordan ansatte er blevet syge af at lave vindmøllevinger for LM Wind Power. Den her sag skal undersøges til bunds, og alle skal have den erstatning, de har krav på," siger Inger Støjberg til Avisen.dk.

Ministerens udmelding kommer efter, at mere end 40 LM-arbejdere sidste to uger har berettet om giftige arbejdsforhold og problemer med diarre, hovedpine, allergi og gule lagener.

Overlæge Niels Ebbehøj forklarer, at de ansatte skal have arbejdet med styren i flere år, for at de kan få erstatning.

"Som tommelfingerregel siger vi, at man skal have været udsat for flere års eksponering på et betydeligt højt niveau, før man kan etablere en sammenhæng mellem udsættelsen og symptomerne," siger Niels Ebbehøj.

 

LM-ansatte har før fået erstatning

På trods af problemer med at bevise sammenhæng mellem sygdomme og styren har mindst 20 LM-ansatte allerede fået anerkendt allergisk eksem overfor styren hos Arbejdsskadestyrelsen. Andre har fået anerkendt styrenforgiftninger.

En LM-arbejder har fået en så alvorlig hudsygdom på grund af styren, at hans erhvervsevne er nedsat med 50 procent. Det er sket selvom, han kun arbejdede tre måneder i styren-dampe hos LM. Alligevel fik han anerkendt sygdommen og fik erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen. "Mine hænder ligner flæskesvær," siger han.

En anden LM-arbejder har fået anerkendt astma som en erhvervsbetinget lidelse forårsaget af styren og fik udbetalt erstatning. Hans erhvervsevne er også nedsat til 50 procent. LM har betalt et beløb til den ansatte, før der faldt dom i en retssag.

Men der er fx også tre LM-arbejdere, der har fået kræft, uden at Arbejdsskadestyrelsen vil anerkende, at det skyldes arbejde med styren og andre kemiske stoffer på LM Wind Power.

I denne uge kom det dog frem, at en arbejder i 1979 blev det første dødsoffer for styrenforgiftning på LM Wind Power. Dødsårsag: Hjernesvind efter 18 års arbejde med styren. I dag har flere tidligere LM-ansatte de samme sygdomme, som Poul Sørensen havde, inden han døde.

LÆS HISTORIEN OM POUL SØRENSENS DØD HER.

En række eksperter sammenkæder de sygdomme, som LM-ansatte i dag lider af, med deres arbejde i styren-dampe på LM Wind Power.

Hver dag står nye LM-ansatte frem med sygdomme, som eksperter fastslår, kan skyldes arbejdet med styren: hovedpine, problemer med luftveje, slimhinder, demens, hukommelse, allergi, eksem og andre hudproblemer.

 

Påvirker luftveje og slimhinder

Akut styren-forgiftning giver hovedpine og slimhindeirritation.

"Det kan føles som om man er fuld, og give en svær luftvejsirritation med risiko for astma," fortæller Niels Ebbehøj.

På længere sigt kan du få hjerneskader og demens, ligesom styren er på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer.

I dag står den tidligere LM-arbejder Gitte Vestergaard frem og fortæller om problemer med øre-, næse-, hals-, hud-, og luftvejsproblemer. Problemer der er fortsat mange år efter, at hun stoppede med hos LM.

LÆS HER: 30-årig LM-arbejder: Vi fik 75 kroner for at arbejde i giftige dampe

30-årige Gitte Vestergaard og mere end 40 andre tidligere LM Wind Power-ansatte fortæller om problemer med fx hukommelse, koncentration samt allergi og eksem.

 

Skal anmelde alle skader

Flere LM-arbejdere har været udsat for styrendampe i mange år. Deres problemer er begyndt, imens de arbejdede med styren på LM Wind Power. De fleste er i dag fyret fra virksomheden.

Nu opfordres alle til at melde deres skader til Arbejdsskadestyrelsen via egen læge eller fagforening.

Styren er et organisk opløsningsmiddel, der blandt andet bruges i plastfiberindustrien. Herunder på den gigantiske vindmølle-vinge-virksomhed LM Wind Power, der har over 5.500 ansatte over hele verden. I Danmark har der været over 10.000 ansatte. I dag er der cirka 300 ansatte tilbage.

 

Taskforce skal behandle anmeldelser

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at etablere en taskforce, som skal behandle de anmeldte skader fra LM Wind Power. 

"Jeg forstår godt, hvis nuværende og tidligere ansatte på LM Wind Power er bekymrede for, om de er blevet syge af arbejdet med styren efter de beskrivelser af arbejdsmiljøforholdene, der har været fremme i pressen. Derfor opfordrer jeg alle, som har en mistanke om, at de er blevet syge af arbejdet med styren, til at anmelde det til Arbejdsskadestyrelsen," siger Inger Støjberg.

ANMELD DIN SKADE

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]