Der er kun 150 meter fra Flemming Skovs slægtsgård til landingsbanen, hvor de nye F-35 jagerfly skal lette og lande. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Landmand i chok: - Det kan ikke passe

22. nov 2019
Flemming Skovs slægtsgård ligger 150 meter fra, hvor de nye F-35 jagerfly skal lette og lande. Men staten vil ikke opkøbe hans gård.

"Jeg er dybt rystet. Da jeg opdagede det, var min første tanke, at det ikke kan passe".

LÆS OGSÅ: Dronningen chokerer: "Et forfærdeligt syn"

Sådan siger Flemming Skov til TV Syd, men han må også erkende, at det passer.

Hans slægtsgård ligger 150 meter fra den landingsbane, hvor jagerflyene på Flyvestation Skrydstrup dagligt letter og lander, men han får ikke mulighed for at få sin gård opkøbt af staten.

Den virkelighed blev klar for Flemming Skov, da Forsvarsministeriet torsdag aften holdt borgermøde i Vojens-hallerne.

Her blev den kompensationsmodel, som partierne bag forsvarsforliget har vedtaget som kompensation for støj fra de nye F-35 jagerfly, fremlagt. Og her kunne Flemming Skov til sin forfærdelse se, at hans gård ikke er placeret i rød zone, som giver mulighed for opkøb af staten.

- Det kommer meget bag på mig. At de ejendomme, der ligger tættest på, ikke bliver kompenseret. Det er frygteligt, siger Flemming Skov.

LÆS OGSÅ: Kendt restaurantkæde konkurs: "Jeg skammer mig"

Slægtsgården er placeret i gul zone og det betyder, at der højst bevilges støjsikring eller 70.000 kroner, der kan bruges, som man vil.

Han og familien var ellers stillet i udsigt, at deres gård kunne blive opkøbt af staten. Den har ifølge Flemming Skov siden 1999 været udpeget som dispensationsejendom.

Nu vil han protestere overfor myndighederne.

- Jeg vil have svar på, om det her er endeligt. Er vi købt eller solgt? Det giver ingen mening, at vi som med et knips med fingrene er flyttet fra rød zone til gul zone uden mulighed for kompensation, siger Flemming Skov til TV Syd.

250 mio. til 1.600 boliger

I forsvarsaftalen er der afsat 250 millioner kroner til opkøb og støjisolering.

Ifølge TV Syd får omkring 1.600 boliger i området omkring Flyvestation Skrydstrup kompensation.

Heraf ligger 117 ejendomme i rød zone, hvor støjbelastningen er størst. De får tilbudt, at staten opkøber deres huse. Alternativt kan de vælge at få huset støjsikret.

I gul zone bor cirka 1.500 husstande. De kan ikke få deres huse købt af staten. Deres muligheder er enten støjsikring eller at tage imod 70.000 kroner, som de kan bruge, som de vil, skriver tv-stationen.

LÆS OGSÅ: Drama i fagforening: Vil af med formand