Landbruget bruger mere sprøjegift

16. aug 2008
Landbrugets forbrug af sprøjegift steg i 2007 på trods af en aftale om det modsatte. DF vil ikke længere have frivillige aftaler med landbruget om nedbringelse af forbruget af sprøjtegift

Nye tal viser, at landbrugets forbrug af sprøjtegift steg i 2007. Det får Danmarks Naturfredningsforening til at kræve mere lovgivning på området.

- Nu må politikerne påtage sig at handle i stedet for at lade sig trække rundt i manegen af landbruget. Alt andet er uansvarligt, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Den såkaldte behandlingshyppighed er steget til 2,4, og dermed kan målet om, at den i 2009 skulle være 1,7 ikke nåes.

- Konsekvenserne er en fattigere natur og forurening af vores drikkevand og vil være det mange år frem, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Og blandt politikerne er tålmodigheden med landbruget da også ved at være brugt op.

Mens De Konservative er klar til at indføre afgifter over for landbruget, så mener Dansk Folkeparti, at systemet med frivillige aftaler med landbruget om at nedbringe mængden af sprøjtemidler ikke fungerer.

- Vi kan ikke acceptere, at udviklingen går den forkerte vej. De her tal er en advarsel til os politikere om, at systemet ikke fungerer, siger DF's miljøordfører, Jørn Dohrmann, til avisen.dk.

Til efteråret skal pesticidehandlingsplanen, der bygger på frivillige aftaler med landbruget, evalueres. Og Jørn Dohrmann kan ikke forestille sig, at målet om at nedbringe mængden af sprøjtemidler bliver skubbet længere ud i fremtiden.

- At sætte de samme mål igen, det vil DF ikke være med til. Hvordan en aftale skal udformes i fremtiden, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Jeg kan blot konstatere, at det nuværende system ikke fungerer, siger han.

Socialdemokraterne vil nu kræve miljøminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om sagen.

faktaboks