Læs Joachim von Andråd til den spareglade

26. jan 2012
Forbrugerrådets økonom Morten Bruun Pedersen giver gode sparetips til hverdagen.

Forsvinder pengene, uden at du aner hvorfor?

Så er det måske en idé at få styr på udgifterne, så du får mere for dine lønkroner.

Morten Bruun Pedersen, der er økonom i Forbrugerrådet, har syv gode råd til at skabe rum i privatøkonomien:

1. Fast ugentligt beløb

Afsæt et fast beløb, som du vil bruge i alt om ugen. Hæv beløbet i kontanter, så pengene bliver synlige. Det føles ikke så konkret, når du svinger Dankortet.

2. Køb ind én gang ugentligt

Lav en indkøbsliste, som du kan holde dig til, når du handler ind. Den skal tage udgangspunkt i en sammenhængende madplan for hele ugen, så du undgår spild af fødevarer. Køb stort ind én gang om ugen. Jo færre gange du handler, jo færre gang fristes du til at købe ekstra.

3. Holde øje med forbruget

Pas på det snigende overforbrug. Det er de vaner, du bygger op omkring dit forbrug. Eksempelvis at du pludselig holder et tidsskrift på fast basis eller tilmelder dig en forening.

4. Spar lidt op hver uge

Man bør spare lidt op hver måned til uforudsete udgifter. 100 kroner om ugen er bedre end ingenting. Fattige studerende bør også sætte 50 kroner af om ugen til at dække nyt cykeldæk og lignende.

5. Åbn dine breve

Organiser dine pengesager og planlæg en fast ugedag til at betale regninger og tjekke netbank. Gør det til en vane at åbne breve med det samme.  Lav et system, så du kan finde dine regninger. Tilmeld faste regninger betalingsservice.

6. Lav et budget

Læg et realistisk budget. Skriv de faste udgifter ned, så du kan danne dig et overblik. Husk transport, bogklubben, badmintonforeningen og gaver.

7. Tjek din skatteseddel

Du skal tjekke, om du betaler for meget eller for lidt i skat. Det handler om at holde øje med din forskudsopgørelse og rette den, når der er ændringer i din økonomi.