Lærlingetvangen deler byggeriet

20. mar 2012
Frivillige aftaler giver flere praktikpladser end tvang, mener Dansk Byggeri. Uden tvang ville der slet ikke være frivillige aftaler, mener 3F.

Stadig flere kommuner stiller krav om, at firmaer skal tage lærlinge , hvis de vil have kommunale opgaver.

Men tvang er den forkerte vej at gå, mener Dansk Byggeri.

"Det bliver vanskeligt for firmaerne at navigere i. Særligt i vores branche, hvor der hele tiden er udbud," siger afdelingschef Louise Pihl.

Samtidig peger hun på, at kravene kun vil påvirke de firmaer som byder ind på kommunale opgaver.

Frivillig model

Derfor ser hun meget hellere, at kommunerne indgår en aftale om partnerskab med Dansk Byggeri.

"Det betyder, at vi sammen med jobcenteret, ungdommens uddannelsesvejledning og så videre går sammen om at gøre noget ved problemet. Det når meget bredere ud," siger Louise Pihl.

Dansk Byggeri stiller dog som krav til kommuner, der vil indgå partnerskab, at de ikke indfører krav om lærlinge i deres udbud.

Tvang har sat dagsorden

Hos 3F, der er fagforening for mange byggefolk, mener forbundssekretær Per Christensen, at kravene om lærlinge har været helt nødvendige.

"Dansk Byggeri kan ikke lide tvangstanken, men vi er helt sikre på, at hvis ikke nogen havde taget skridtet, så var der heller ikke kommet nogle frivillige aftaler," siger han.

3F har presset på for at få kommunerne til at indføre krav om, at virksomheder skal tage lærlinge.

Alle steder

"Vi har presset på alle de steder, vi kan. Vi har rigtig mange af de unge, der ikke kan finde en praktikplads," siger Per Christensen.

Hos Dansk Byggeri har Louise Pihl da også godt bemærket at kravene om lærlinge for opgaver kom stærkt frem i forbindelse med kommunalvalget.

"Ja, det poppede jo op dér på den kommunale dagsorden. Der har helt klart ligget en aftale," siger hun.

Ifølge Dansk Byggeri har fire kommuner indtil videre indgået en aftale om  partnerskab med Dansk Byggeri. 19 kommuner overvejer at gøre det - her i blandt syv, der ellers har indført krav om lærlinge.