Lærlinge bliver strittet ud ulovligt

26. jan 2010, 06:00
Mester fyrer og snyder rekordmange lærlinge. Krisen presser firmaer, og det går ud over eleverne.

Når mester får grå hår og dybe panderynker over den tynde ordrebog, lader han det ofte gå ud over lærlingen i firmaet.

Sidste år kom rekordmange lærlinge på kant med deres mester, og antallet af retssager steg med en tredjedel i forhold til året før. Det viser en optælling, som det såkaldte Tvistighedsnævn har lavet for Avisen.dk.

Det er knap en fordobling på to år af sager om lønsnyd, unfair fyring og for dårlig oplæring.

”Krisen presser virksomhederne, og de får kortere lunte over for lærlingene. Når krybben er tom, bides hestene om truget, og mange ser lærlinge som en stor belastning, som de ikke har kræfter til,” forklarer Bjørn Due fra blikkenslagernes fagforening, Blik & Rør.

Chikanerer

En af de mange uheldige lærlinge er Dennis Vildbæk Jensen, der blev fyret i december, fordi han holdt barnets første sygedag. Han går nu i retten med krav om erstatning fra sin gamle chef.

”Mange firmaer forsøger at komme af med lærlingene. Nogen chikanerer dem for at slippe for at betale for at bryde ud af kontrakten,” lyder det fra Per Nielsen, faglig medarbejder i TIB.

Det koster firmaerne 30.000 kroner at fyre en lærling uden en god grund - og det er mere reglen end undtagelsen, at mester må punge ud, viser seneste rapport om sagerne.

”En del af sagerne handler om arbejdsgivere, der går konkurs og elever, der så vil have erstatning. Og det får de som udgangspunkt medhold i,” siger landsdommer Mogens Kromann, der er formand for Tvistighedsnævnet, som afgør sagerne om lærlinge.

Forkælede unge

De er muligt, at de pressede mestre overtræder reglerne. Men også urimelige forventninger fra de unge er årsag til det voksende problem, mener Håndværksrådet, som repræsenterer de små og mellemstore virksomheder.

”Vi hører fra vores mestre, at lærlingene har meget høje forventninger til, hvad de kan få lov til, og at de møder mange forkælede unge mennesker. Derudover er der også en generationskløft mellem mestrene og de unge, som kan være svær at håndtere,” siger uddannelsesmedarbejder Heike Hoffmann.

Bjørn Due fra Blik & Rør mener, at de mange mestre skyder sig selv i foden:

”De burde forstå, at når de har glade og velfungerende lærlinge, har de en super loyal arbejdskraft i tre og et halvt år.”

Lærlinge i klemme

Sager om konflikt mellem mester og lærling

  • 2009 - 127
  • 2008 - 95
  • 2007 - 69
  • 2006 - 59
  • 2005 - 55

Kilde: Tvistighedsnævnet