Selvom der har været stor debat om lærernes arbejdsforhold, er lærere den gruppe, som er gladest for jobbet. Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forklarer her, hvordan det hænger sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix arkiv

Særlig gruppe topper listen over arbejdsglæde: "Verdens bedste job"

3. jul 2019
Man finder langt flere undervisere, som er glade for jobbet, end sælgere. Det viser en ny undersøgelse af danskernes jobglæde.

Lærere og undervisere er de danskere, som er mest begejstrede for deres job.

Læs også: Chefer til jobcenter-ansatte: Vi giver is, hvis I nedbringer antallet af borgere på sygedagpenge

Det viser en ny undersøgelse, som konsulentfirmaet Ballisager har foretaget blandt godt 1.500 danskere. Undervisere, som blandt andet tæller folkeskolelærere, er den eneste gruppe med mere arbejdsglæde end folk i chefstillinger.

- Det er bemærkelsesværdigt og overraskende. Vi får i den offentlige debat tudet ørerne fulde af, at lærernes arbejdsvilkår er blevet dårligere med den indskrænkning af deres frihed, der er kommet de senere år, men svarene viser, at det er den mest tilfredse gruppe. Det viser lidt, at man skal passe på ikke altid at hoppe for meget på den politiske hest, siger direktør Morten Ballisager til A4 Nu.

Det mest betydningsfulde job i verden

Men stor glæde ved jobbet kan sagtens gå hånd i hånd med frustrationer over rammevilkårene. Det fastslår formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, som ikke er overrasket over jobbets topplacering.

- At være lærer er verdens bedste job, hvis man kan lykkes med det, fordi vi har det mest meningsfulde job i hele verden. Det, der betyder allermest, er oplevelsen af at et barn vokser og bliver et ungt menneske, og at vi har et medansvar for at det lykkes, siger han til A4 Nu.

Han peger på undersøgelser, som viser, at de lærere som forlader folkeskolen typisk bliver ved med at undervise. Årsagen er, at det er vilkårene og ikke selve arbejdet, de er trætte af.

- Når vi stadig har en folkeskole, der lykkes, er det båret af det enorme engagement af lærerne. Det er et enormt potentiale, at en faggruppe er så dedikeret til deres fag. Jeg håber, at politikerne tager det alvorligt, og ikke bruger det som sovepude, siger Anders Bondo Christensen.

Thomas Flindt, som er foredragsholder og ekspert i arbejdsglæde og motivation, peger også på det idealistiske i lærernes job som forklaring.

- Det giver glæde, når man kan motivere og inspirere andre. Det er meget givende, siger han til A4 Nu.

Undersøgelsen viser, at 85 procent af dem, der underviser i deres job, er glade for jobbet, hvilket er den højeste andel. Kigger man på jobtilfredsheden fordelt på brancher, er undervisningssektoren også godt med - den ligger på en tredjeplads med 82 procent glade ansatte.