Tæt på verden: Lærere er jaget vildt i Honduras

20. maj 2011, 10:00
Først demonstrationer. Nu sultestrejker. Honduras lærere kæmper for at beholde deres rettigheder. Men præsidenten slår hårdt ned.

Honduras lærere er i vildt oprør mod en undertrykkende regering, der gør alt for at komme fagbevægelsen til livs.

Landets minister for national sikkerhed har bekendtgjort på TV, at den eneste måde at løse problemet med de strejkelystne lærer er, at ”tage alle deres fagforeningsledere til fange”!

På gaderne siden marts

Lærerene i det fattige mellemamerikanske land har gjort oprør siden marts. De kæmper mod regeringens plan om privatisering af landets offentlige uddannelsessystem samt en ny lov, der vil gøre det muligt at overvåge lærerne i klasseværelset.

Strejken har også banet vejen for en bredere politisk bevægelse imod Præsident Porfirio Lobo Sosar, der overtog magten i landet ved et militærkup i juni 2009, Mindst en er blevet dræbt og mere end 50 såret siden marts.

Først deltog tusindvis af lærere i fredelige demonstrationer i flere uger. Politiet slog hårdt ned med tåregas og knipler i et forsøg på at stoppe protesten.

Så suspenderede regeringen over 300 skolelærere i mellem to til fem måneder for at have deltaget i demonstrationerne.

Nu er mindst 24 fagforeningsledere gået i sultestrejke, mens mange flere har gennemført 24-timers sultestrejker.

Forsvarer vores rettigheder

Hundredvis af lærere og andre sympatisører møder dagligt op ved de sultestrejkende.

”Vi forsvarer vores rettigheder,” siger en af de sultestrejkende Yanina Parada til Ulandssekretariatets udsending i hovedstaden Tegucigalpa. ”Vi kræver, at de suspenderede lærere får deres job tilbage”.

Landsorganisationen CUTH i Honduras støtter de sultestrejkende.

”Sultestrejken er et relevant middel at tage i brug i forhold til de problemer, lærerne står overfor”, siger organisationssekretær i CUTH, Armando Villatoro.

”Deres rettigheder overtrædes, lovgivningen tilsidesættes, og de sociale fremskridt, vi har set og kæmpet for de senere år, er sat helt tilbage,» siger han.

Foreløbige kulmination

Sultestrejken er den foreløbige kulmination på konflikten, hvor regeringen - med præsidenten i spidsen - forsøger at slå ned på organiserede lærere.

Den 18. marts blev der udstedt et præsidentielt dekret, som giver undervisningsministeren mandat til at fyre enhver lærer, der deltager i en demonstration.

Regeringen har allerede en liste med omkring 1.000 lærer, som står til at blive fyret for at blive erstattet af mere regeringsvenlige kolleger.

Generalsekretærerne for landets seks lærerfagforeninger, hvoraf de tre er medlem af verdens største internationale lærerorganisation Education International, er allerede blevet fyret.

Rammer fagbevægelsens pengepung

Et andet fagforeningsfjendtligt tiltag er undervisningsministeriets suspension af den ordning, hvor lærernes fagforeningskontingent automatisk trækkes før hver lønudbetaling.

Regeringen rammer på den måde fagbevægelsen på pengepungen.

Det tredje og sidste af regeringens tiltag mod fagforeningerne er en ny national skolelov, som har til hensigt at privatisere hele skolesystemet i Honduras.

De organiserede lærere er dermed under voldsomt pres.

Tager afstand fra brutal undertrykkelse

Education International tager skarp afstand fra politiets brutale undertrykkelse af dele af civilbefolkningen.

Organisationen retter også skarp kritik mod forfølgelsen af fagligt aktive. Det betegnes som helt uacceptabelt, at de fundamentale menneskerettigheder systematisk sættes tilside.

En stor del af de organiserede lærere i Honduras er medlem af landsforbundet CUTH, som er Ulandssekretariatet partner i Honduras.

De samarbejder om et projekt med fokus på at forstå og håndhæve faglige rettigheder som en del af menneskerettighederne.

Læs mere om Education Internationals kampagne ”Stop den brutale undertrykkelse i Honduras”.

Præsident Sosa overtog magten i Honduras ved et militærkup i juni 2009.  Landet har siden oplevet en voldsom optrapning af menneskerettighedsovertrædelser samt forfølgelse af oppositionen, specifikke faggrupper samt journalister.

Ifølge medierapporter er repressionen i dag værre end umiddelbart efter kuppet, hvor lærerne også var på gaden for at demonstrere.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.