Resized-20210415-142825
Daniel Svendsen (th) stiller sig selv til rådighed i sin fritid for de elever, der har behov for ekstra undervisningen. Oliver Hansen Jesse (tv) er en af de elever, der benytter sig af tilbuddet. Foto: Privat

Lærer og erhvervsskole-elever bruger deres fritid på at indhente forsømt læring

15. apr 2021, 16:22
Erhvervsskoleelever og lærer bruger deres fritid, så de kan nå det faglige efterslæb, som nedlukningen har medført.

Opdateret fredag 16. april klokken 8:40 med oplysningen om gennemåbning af erhvervskolerne. 

For to uger siden kunne erhvervsskoleeeleverne vende tilbage til fysisk undervisning efter at have haft online-undervisning i knap tre måneder.

En gruppe erhvervsskoleelever og en lærer fra TEC i Hvidovre har valgt at bruge deres fritid på at indhente det faglige efterslæb.

LÆS OGSÅ: Mette F. på delvist genåbnet erhvervsskole: Vi er smerteligt bevidste om forskellen på praktiske og almindelige uddannelser

Daniel Svendsen, der arbejder som underviser på TEC i Hvidovre, har siden den delvise genåbning af erhvervsuddannelserne valgt at stille sig selv til rådighed i et tidsrum før og efter de fysiske undervisningsdage, hvis eleverne har brug for ekstra læring. 

- I dag har jeg for eksempel haft fri for en halv time siden. Jeg står her stadig med to elever, der stadig vil lære. Så de har noget 'udover skemalagt'-tid i dag, da det giver mening lige at lave ting færdige, før vi går hjem, siger Daniel Svendsen til A4 Arbejdsliv og forklarer, hvorfor han vælger at bruge sin fritid på det.

- Jeg har valgt at bruge min fritid på det, så mine drenge (hans elever red.) kan få mest muligt udbytte af den undervisning, jeg tilbyder.

Tre ud af fire møder op

Daniel Svendsen er uddannet automekaniker og underviser på et hovedfag, der omhandler el. Lige nu har han en klasse på 13 elever, hvor omkring 9 af dem møder op tre kvarter før undervisningen starter, så de kan få indhentet det forsømte. 

Kurset, han underviser i, varer fem uger. Daniel Svendsen underviser dog kun eleverne i to uger. Det er fordi, at erhvervselever kun møder fysisk op i 50 procent af tiden i forbindelse med genåbningen.

- Det bliver en anelse presset på tiden, hvis jeg kun kan være der de to uger. Så den bedste måde var, at jeg tilbyder at møde op tidligere, så vi kan nå mere, siger Daniel Svendsen.

'Jeg vil gerne udnytte så meget tid som muligt'

Oliver Hansen Jesse, der er i gang med at uddanne sig til personvognsmekaniker, er en af de elever, der vælger at benytte tilbuddet om at møde før.

 Jeg synes godt, jeg kan mærke, at det hjælper med det ekstra tid. Uden den her ekstra halve time, så ville det have set anderledes ud.
Oliver Hansen Jerre, Erhvervselev

- Jeg vælger at bruge så meget tid herude, som jeg kan. På grund af corona har vi i forvejen ikke særlig meget tid på skolen. Jeg vil gerne udnytte så meget tid som muligt. Det er super fedt, at Daniel har valgt at sige, vi kan komme lidt før, siger den 21-årige Oliver Hansen Jesse til A4 Arbejdsliv.

Han er ikke i tvivl om, at det har givet pote, at han har brugt sin fritid med sin underviser.

- Jeg synes godt, jeg kan mærke, at det hjælper med det ekstra tid. Uden den her ekstra halve time, så ville det have set anderledes ud, siger Oliver Hansen Jesse, som heller ikke vil have noget imod, at flere lærere stod til rådighed i deres fritid:

- Det vil jeg faktisk sætte pris på, siger Oliver Hansen Jesse.

'Vi er faktisk pressede'

Statsminister Mette Frederiksen besøgte onsdag eftermiddag TEC i Hvidovre, hvor Daniel Svendsen fik mulighed for at tale med hende om den delvise genåbning. Personligt betød besøget minimalt, men han håber på, at besøget kan skabe debat om problemet med nedlukning af erhversuddannelserne.

- Jeg håber, at Mette Frederiksens besøg kan være med til, at vi får fokus på, at vi faktisk er pressede, da vi stadig kun er delvist genåbnede. Vi håber, at forsøget med ekstra tid kaster noget godt af sig, og at vi får nogle gunstigere vilkår, og at vi hurtigst muligt kommer tilbage til fuld kapacitet, siger Daniel Svendsen.

LÆS OGSÅ: Tre uger før eksamen: Hvorfor må vores elever ikke komme i skole?

Torsdag aften blev det besluttet, at fra d. 21. april vil der være 80 procent fremmøde for afgangselever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser. På erhvervsuddannelser er der 100 procent fremmøde.