Alle eleverne på et hold på Aalborg Universitet fik højeste karakter af deres underviser. Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Lærer bortvist: Gav alle sine elever 12

29. maj 2019
En underviser på Aalborg Universitet gav alle sine elever topkarakter. Han mente, at eleverne bekymrede sig for meget og trængte til at fokusere på læring fremfor tal.

Normalt lægger elever sig i selen for at score 7-trinsskalaens højeste karakter, nemlig 12.

Men i faget Transkulturelle Processer på Aalborg Universitet, AAU, med underviseren Erick Gonzalo Palomares Rodriguez ved tavlen, var det en smal sag. Den gavmilde underviser sikrede nemlig alle 18 elever et 12-tal. Det skriver Uniavisen.

Men underviserens generøsitet var ikke uden omkostninger. For den 24. maj blev han bortvist fra sit job som adjunkt fra AAU grundet sin med ledelsens udtryk "irregulære" karaktergivning. 

Underviseren modtog den 20. maj en e-mail, hvor der blandt andet stod: 

'Ledelsen finder, at det ikke er tilfældigt, at du gav samtlige studerende samme karakter, men at det derimod var en bevidst handling fra din side, hvilket betyder, at du ikke gav hver eksamensopgave en individuel bedømmelse. Min beslutning er desuden baseret på det forhold, at ledelsen tidligere er gjort opmærksom på, at du har sagt, at du ville give samtlige studerende karakteren 12.'

Erick Gonzalo Palomares Rodriguez medgiver, at det ikke var helt tilfældigt. Snarere tværtimod. Det var med fuldt overlæg. 

Han ønskede nemlig, at de karakterbekymrede elever kunne få en pause, så de kunne fokusere på læringen fremfor 12-talsstræberiet. Og derfor gav han ifølge Univavisen et løfte til sine elever:

- Jeg sagde til de studerende: "Lad være at bekymre jer om karakteren. I får 12. I er her for at lære, og I bliver betalt for det med offentlige midler. Jeg vil have, at I tænker på at lære. Hold op med at tænke på tal. Lad os have to timer en gang om ugen, hvor vi tænker og lærer".  

AAU-underviseren ville under alle omstændigheder forlade sit job ved udgangen af maj, skriver Uniavisen. Han blev nemlig sammen omkring 100 andre ansatte på universitetet afskediget tilbage i februar. Han blev angiveligt tilbudt at være løstansat underviser; et tilbud, som han takkede nej til.

Rodriguez' 12-talsregn gjorde derfor, at han måtte forlade universitetet én uge før planlagt.