20190408-173103-1-1920x1277we
En lærer har fået anerkendt arbejdsskade efter smitteudbrud på skole (genrefoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mindst 49 blev syge efter konfirmationsfest: Nu har lærer fået anerkendt corona-arbejdsskade

29. mar 2021, 15:05
En lærer har fået anerkendt covid-19 som arbejdsskade efter et smitteudbrud, hvor mere end 49 lærere, elever og forældre blev syge. Mød også falckredderen, der kørte med coronapatienter. Præsten, der besøgte et sygt barn på hospitalet og blev smittet, og endelig slagteriarbejderen, der blev syg på jobbet.

En lærer deltager til et personalemøde den 1. september 2020. Fire dage efter får han besked om, at en kollega, der var med til mødet, er smittet med corona. Kollegaen blev angiveligt smittet efter en konfirmationsfest. 

Blot fire dage efter - den 5. september - finder læreren ud af, at han også er smittet. Efterfølgende bliver i alt 14 lærere, 35 elever og et ukendt antal pårørende konstateret smittet.

LÆS OGSÅ: Et år efter første smittede pædagog: Nu vælter det ind med anmeldelser

Sygdommen bliver anerkendt som en arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Det fremgår af en aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået i en række sager om medarbejdere, der har fået deres sygdom anerkendt som arbejdsskade.

Læreren var heldig. Men det held tilfalder ikke alle. 

En oversigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået fra AES, over sager, der er afgjort, viser, at hver tredje har fået afvist deres coronasygdom eller coronarelaterede skade. 

A4 Arbejdsmiljø har samlet eksempler på medarbejdere, der har fået coronasmitte anerkendt som arbejdsskade.

Falckredderen

Du har siden 2011 været ansat som Falkredder hos X

I perioden fra Covid-19 brød ud til 9. april 2020 og fortsat, da du stadig kører med Covid-19 smittede borgere, har du været udsat for smitterisiko i form af udsættelse fra Covid-19 smittede borger.  

Du har her udført akutbehandling og patientbefordring. Du har kørt med flere Covid-19 bekræftede tilfælde.

Du har anvendt alle værnemidler hos borgere, der var konstateret smittet med Covid-19, eller som var under mistanke for smitte med Covid-19. Det har ikke været muligt for dig at holde 2 meters afstand til patienterne grundet dine arbejdsopgaver og at undgå fysisk kontakt med andre.

I ugerne op til dine første symptomer opstod, har du hverken haft rejseaktivitet eller anvendt offentlig transport til og fra arbejde.

Dine symptomer i form af blandt andet hovedpine, forkølelse, kortvarigt feber, muskeltræthed og manglende smagssans begyndte den 9. april 2020, hvorefter du via test den. 11. april 2020 fik konstateret sygdommen Covid-19.

På den baggrund vurderer vi, at det er overvejende sandsynligt, at du har været udsat for Covid-19 smitte på dit arbejde, og at dette har forårsaget din sygdom covid-19.

Præsten

Det fremgår af anmeldelsen og din spørgeskemabesvarelse, at du den 2. september 2020 var udsat for Covid-19 smitterisiko i forbindelse med dit arbejde som sognepræst, da du var på sygebesøg hos et sognebarn, der var indlagt på X. Sognebarnet blev efterfølgende konstateret smittet med Covid-19.

Du anvendte ikke værnemidler i forbindelse med sygebesøget, men du afsprittede hænder flere gange på vej ind og på vej ud fra hospitalet. Du har oplyst, at brug af maske ikke var påbudt ved sygebesøg på hospitalet på daværende tidspunkt.

Du har tidligere oplyst, at besøget varede i 1½ times tid, og at I var to personer på sygebesøg, samt at den syges ene hjælper også var til stede. Du har oplyst, at begge personer efterfølgende har været syge og har været i kontakt med smitteopsporingsenheden.

Du debuterede med symptomer i form af hoste den 4. september 2020 og derefter løbende næse og kraftig hovedpine i to dage. Du havde derefter lette symptomer i 5-6 dage, hvorefter du fik et voldsomt hovedpineanfald med kvalme og opkast over to dage.

Du fik stillet diagnosen Covid-19 efter en positiv test den 6. september 2020.

Vi har lagt vægt på, at du var udsat for en relevant smitterisiko, fordi du den 2. september 2020 var i kontakt med en indlagt patient, der efterfølgende blev konstateret smittet med Covid-19. Vi har videre lagt vægt på, at besøget varede 1 ½ times tid, og at du ikke anvendte værnemidler.

Vi vurderer også, at der er tidsmæssig sammenhæng mellem hændelsen og skaden, fordi du udviklede symptomer 2 dage efter, du var udsat for smitterisiko, og fordi du blev testet posititv for Covid-19 den 6. september 2020-

Det er tillige indgået i vores vurdering, at du ikke har været udsat for covid.19 smitterisiko på andre måder end gennem dit arbejde. Vi finder det derfor sandsynliggjort, at smitten er sket på arbejdet. Vi anerkender derfor din skade i form af ovid-19 som en arbejdsskade.

Slagteriarbejderen

Du arbejder som slagteriarbejder på X.

Du har i perioden fra 20.07.2020 til 31.07.2020 i forbindelse med dit arbejde været udsat for covid-19 smitterisiko fra kollegaer, idet flere fik påvist Covid-19.

Du har ikke anvendt værnemidler i forbindelse med dit arbejde, men du har hyppigt foretaget håndvask og afspritning.

Du har ikke været udsat for Covid-19 smitterisiko på en anden måde end gennem dit arbejde. Herunder har du ikke været i kontakt med pårørende i dit hjem eller andre personer i din nærmeste kontaktfalde, som har været smittet med Covid-19. I ugerne op til dine første symptomer opstod, har du hverken haft rejseaktivitet, deltaget i fritidsaktiviteter eller anvendt offentlig transport til og fra arbejde.

Du blev testet positiv for Covid-19 d. 30. juli 202, da der var smitteudbrud og alle derfor blev testet. Den 31. juli 2020 fik du symptomer i form af blandt andet tør hoste, muskelømhed, feber og træthed.

På den baggrund vurderer vi, at det er overvejende sandsynligt, at du har været udsat for Covid-19 smitte på dit arbejde, og at dette har forårsaget din sygdom covid-19.