Lær at bære en fuld russer

8. jul 2012
De nye turister stiller andre krav til medarbejdere i turistfaget. Men Danmark har været alt for dårlig til at tage imod de nye nationaliteter, lyder det fra forsker

Russerne kommer og de lægger rigtig mange penge, når de er på ferie. Men hvis vi vil have flere af dem, kræver det, at vi bliver meget bedre til at tage imod dem.

Fra 2008 til 2011 er antallet af russiske turister steget med 36 procent. Sidste år besøgte 76.000 russiske turister Danmark.

”Det boomer allerede, og der er så stort et potentiale i den russiske middelklasse,” siger Mette Bærbach Bas fra Ruslandseksperten.dk.

Hun er forfatter til e-bogen ”5 veje til det lukrative Russiske Marked” og rådgiver danske virksomheder om handel med Rusland.

Russerne har tradition for at rejse, de har penge til det, og de synes, Danmark er et pussenusset, rent og pænt eventyrland. De er er vilde med H.C. Andersen, og selv i januar mener de, vejret er godt, for hjemme er der koldere.

Men de er ikke stille, generte gæster, der falder ind i mængden. Det kommer danskerne til at måtte leve med, hvis de gerne vil have russernes mange penge.

Russerne vil ses og høres, og og har de mange penge, skal de bruges på noget der larmer og er sjovt.

”Det er ikke for at genere nogen. Men de er et stolt herrefolk. Og så holder de nogle ordentlige fester og konsumerer en del mere alkohol end danskerne er vant til,” siger Mette Bærbach Bas.

Det bliver både hoteller, restauranter og medarbejdere nødt til at forholde sig til.

”Man skal lige have oversat ordensreglerne på hotellet til russisk, og medarbejderne skal klædes på til at kunne håndtere en meget fuld russer,” siger Mette Bærbach Bas.

I Rusland er det ikke pinligt at være fuld, og hvis festen kammer over, så er man vant til, at personalet tager den fulde under armen og følger ham op på værelset.

”Der kan også godt ligge en under bordet, og når festen slutter, tager en af de mindre fulde ham med, og så går de syngende op værelserne,” siger hun.

Det kan godt være, man ser dem som besværlige, men helt nye tal fra VisitDenmark viser, at russerne er den nationalitet, der lægger allerflest penge per dag de er her. 2.354 kroner i døgnet. Mere end tre gange så meget den gennemsnitlige udenlandske turist.

”Hvis man er en kræmmer, kan man nøde dem med luksusvarer. Bære den dyre champagne frem, når du fester og selvom den koster 2.000 kroner, kan det være de køber,” siger Mette Bærbach Bas

Hun mener, at hvis der kommer flere russere, må danskerne finde ud af, at det ikke er verdens undergang, at der er en, der er fuld ved bordet ved siden af. Russerne drikker en del mere hård alkohol, også til maden.

Trods al deres fest er russerne faktisk interesseret i Danmark netop fordi her er stille, rent, pænt og hyggeligt.

En del bruger København som et stop til at tage videre til Skandinavien. Men Mette Bærbach Bas mener, at Vesterhavet er en oplagt destination for russerne. Vestkysten har ellers mistet både danske og udenlandske turister, de senere år.

”Vores strande er rene og børnevenlige. Luften er møgbeskidt i de store russiske byer, og ren luft og rent vand i hanerne kan trække mange russiske familier til Vesterhavet. De fleste russere har et sommerhus, en datja, så de kender til det med at bo for sig selv ude i ingenting,” siger hun.

Reklame fra tv-kendis

En del af forklaringen på de mange nye russiske gæster ligger hos Ruslands svar på Søren Ryge, Mikhail Shirvindt.

Han her et tv-program, hvor læserne kan skrive ind, og har været i Danmark og lave en række indslag om alt fra Den lille Havfrue til suttetræet i Bonbon-land.

Se ham vise København som cykelby her