Lægehelikopter i luften 78 gange på en måned

4. jun 2010
Den nye forsøgsordning med akutlægehelikopter på Sjælland kom 78 gange i luften den første måned. Det har mere end tredoblet antallet af helikopterlandinger på Rigshospitalet. I maj landende helikoptere 67 gange på landingspladsen i 20 etagers højde

Den nye forsøgsordning med en lille akut-lægehelikopter på Sjælland er kommet godt fra start. Den lille helikopter, der flyver akutte patienter på Sjælland kom på vingerne 78 gange i maj.

Helikopteren er betalt af Trygfonden og fløj første gang 1. maj. Akut-lægehelikopteren har landingsplads i Ringsted, og fragter akut syge patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

I 41 af de 77 missioner har akut-lægehelikopteren fløjet patienterne til Rigshospitalet. Sammen med den store redningshelikopter bringer det antallet af landinger på Rigshospitalet landingsplads på 20. etage op på 67 i maj, mod omkring 20 på en almindelig måned.

Kan ikke flyve i mørke

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Der har været massiv kritik af, at akut-lægehelikopteren ikke kan flyve i mørke og tåge.

Men Annemette Bondegaard Thomsen, lægelig leder for akut-lægehelikopteren, er rigtig tilfreds med antallet af flyvninger den første måned.

”Det har aldrig været meningen at helikopteren skulle kunne flyve om natten, det kræver to piloter og en masse udstyr. Vi ved fra Tyskland, at man normalt må aflyse flyvning i omkring 3-4 procent af tiden på grund af ringe sigtbarhed. Hos os har det været syv procent af tiden, men det har også været et usædvanligt ringe vejr i maj,” siger Annemette Bondegaard Thomsen.

Helikoptere til hele landet

Forsøget med akut-lægehelikopter er blevet muligt på grund af en donation på op til 50 millioner kroner fra Trygfonden. De to regioner oplyser, at alle omkostninger ved forsøget kan holdes inden for donationens rammer.

Det sjællandske forsøg kører halvandet år. Bliver det en succes, skal det sandsynligvis udbredes til resten af landet.

 

 

Fakta

Det tager 15-17 minutter at flyve en patient fra Ringsted til København og omkring 35 minutter fra Naksov.