Lægeflugt: Jeg kan ikke holde til det

23. dec 2009
Ole Mazur Hendriksen kunne ikke holde til 24timers vagter i det offentlige og skiftede. Men udviklingen bekymrer regionerne, fordi der er lægemangel.

Hovedpine, stress og højt blodtryk. Sådan blev hverdagen for speciallæge Ole Mazur Hendriksen, da han arbejdede som bedøvelseslæge på Hillerød Hospital. Et par gange om ugen var han på vagt 24 timer i træk, og det tog hårdt på helbredet.

”Jeg arbejdede et helt døgn ad gangen, og på en travl vagt blev jeg vækket syv gange om natten. Når jeg kom hjem, var jeg dødhamrende træt, men kunne alligevel ikke falde i søvn,” husker Ole Mazur Handriksen.

Han er en af de 136 offentligt ansatte speciallæger, der nu er gået over til at arbejde fuldtids på et privathospital. Det er væsentligt flere end i 2008 og dobbelt så mange som for to år siden, viser en opgørelse, som Lægeforeningen har lavet for Avisen.dk.

Mangel på læger

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ole Mazur Hendriksen har i to år arbejdet på Privathospitalet Hamlet i Søborg. Han skiftede, fordi han ikke kunne holde til at arbejde på skæve tidspunkter og have de lange vagter.

”Det gik fint, da jeg var yngre, men jo ældre, jeg blev, jo sværere blev det at klare vagterne,” siger han.

Privathospitalerne er de sidste par år vokset stødt i takt med, at flere får private sundhedsforsikringer. Samtidig har behandlingsgarantien på en måned flyttet patienter fra det offentlige til det private. Og det svækker behandlingen for den brede befolkning, mener formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

”Tallene er bekymrende, fordi vi har mangel på speciallæger og derfor har brug for at fastholde dem i det offentlige,” siger han.

Bedre arbejdsmiljø

Det undrer ikke formanden for Foreningen af Speciallæger, overlæge Erik Kristensen, at flere og flere læger søger over i de private på fuld tid.

”Det er primært bedre arbejdsmiljø, der lokker folk, men der er nok også nogen, der er bedre betalt. Det er mindre belastende arbejde, fordi de slipper for at skulle operere om natten og kan planlægge deres arbejdsuge,” siger han.

Det er kun en lille procentdel af det samlede antal speciallæger, der er ansat i det private. Men Erik Kristensen forudser, at den private sundhedssektor vil fortsætte med at vokse i fremtiden. Og han kaster bolden hen til arbejdsgiverne, hvis de vil holde på speciallægerne.

”Bent Hansen kunne bare tilbyde dem bedre vilkår,” påpeger han.

Ikke kun syge om dagen

Men det kan ikke lade sig gøre, mener regionsformand Bent Hansen.

”Vi kan jo ikke sørge for, at patienterne kun bliver syge fra 8-16. Den sang har jeg hørt før fra Erik Kristensen,” siger han.

”Den økonomiske gulerod får lægerne til at løbe hen til privathospitalerne. Jeg kan ikke konkurrere med lønninger, der er dobbelt så store,” siger Bent Hansen.

Blå blink

I Søborg medgiver Ole Mazur Hendriksen, at den bedre timeløn betyder meget, fordi han så kan arbejde mindre og få mere fritid:

”Jeg savner lidt de blå blink, men jeg kan ikke holde til det i det lange løb.”

Læger i det private

2009 – 136

2008 – 114

2007 – 73

2006 – 35

Kilde: Lægeforeningen