Beth Lilja sagde nej til operation for nyresten. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix (arkiv)

Læge: Patienter skal sige nej til behandling

11. aug 2019, 11:23
Toplægen Beth Lilja har som mange af sine kolleger takket nej til operation og mener, at patienterne skal have mere indflydelse.

Gør som din læge og sig nej til behandling. Sådan siger tidligere lægelig vicedirektør Beth Lilja, Sjællands Universitetshospital, til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Konkurs rammer børnehave: Mangler hegn foran stejl skrænt

- Vi opererer alt for mange patienter, og vi behandler også for mange med medicin, som de ikke behøver. Vi er nødt til at informere patienterne bedre om, hvilke resultater de kan forvente af den ene og den anden behandling, og hvilke risici og begrænsninger, der er. Gør man det, er jeg overbevist om, at patienterne vil fravælge rigtigt mange behandlinger, siger Beth Lilja blandt andet til avisen.

Hun fortæller, at hun selv har takket nej til at blive opereret for nyresten. Hun er ikke sikker på, at operationen vil gavne og kan godt kan leve med generne.

Og det nej er hun ikke ene om. Ifølge Beth Lilja er der nemlig mange læger, som siger nej til opereration.

Hun er overbevist om, at mange vil vælge den mindst radikale behandling, hvis de får mere indflydelse på beslutningerne og mener, at det vil være til gavn for både patienten og for ressourcetrækket i det hele taget i et sundhedsvæsen.

65-årige Beth Lilja er netop gået på pension efter 38 år i sundhedsvæsnet.

Udover at have været lægelig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, er hun speciallæge i gynækologi og obstetrik og har været direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.