Læge: Forbyd tobak

26. aug 2008
Med 14.000 årlige dødsfald på grund af tobak, mener læge og forskningschef nu, at tobak bør forbydes i Danmark og resten af EU.

Det skal være slut med danskernes rygevaner.

Det mener forskningschef og læge, Morten Grønbæk, der sidder i regeringens Forebyggelsesudvalg, skriver Information.

Den osende vane er medvirkende til, at 14.000 danskere dør hvert år.

- Holdningen til rygning er under forandring, og rygerne er så småt ved at uddø, selv om mange unge tøser desværre er begyndt at trække statistikken i den forkerte retning. Om 5-10 år kan der, når alt kommer til alt, være basis for at gøre endeligt op med tobakken. Det bliver en kamp mod liberalisterne, for hvem et hvert statsindgreb er af det onde. Det kan her bliver interessant at se, hvilke politiske partier, der modtager støtte fra tobaksindustrien og tobakkens detailhandlere, siger Morten Grønbæk til Information.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Svenskerne er sundere end danskerne

Forebyggelseskommissionen drøfter for øjeblikket en række forslag, der skal få danskerne til at leve længere - og helst lige så længe som vores naboer, svenskerne, der i gennemsnit lever tre år længere end danskerne.

Men man skal nok ikke regne med, at Forbyggelseskommissionen forbyder tobak totalt. Og selvom rygestopkurser og folkeoplysning har gjort indpas i danskernes bevisthed er det ikke nok, mener Morten Grønbæk.

- Det er gode og nødvendige ting, som blot har vist sig ikke at kunne stå alene. Der bredte sig i 1980'erne en holdning i samfundet om, at nu måtte det være op til den enkelte, og folk blev mødt med velmenende løftede pegefingre. I dag ved vi, at kampagnerne for eksempel ikke har kunne sænke alkoholforbruget, allerhøjest forhindret det i at stige. Hver dansker drikker fortsat i gennemsnit 2,5 genstande om dagen, hvilket er langt over det lægeligt forsvarlige. Derfor kræves der strukturelle tiltag, siger Morten Grønbæk til Information

faktaboks