20200728122450679_1000
RB PLUS Statsministeren åbner for at turister kan komme over grænsenIfølge ferieloven har du ret til fem ugers ferie i hvert ferieår. Mange har dog også en sjette ferieuge, som de har opnået gennem en overenskomst. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

2. sep 2020, 07:00
Den rette planlægning af dine feriedage kan være afgørende for dit energiniveau i hverdagen.

Det nye ferieår er netop skudt i gang, og inden længe vil chefen formentlig efterspørge dine ferieønsker for den kommende tid.

Men tænk dig om, når du planlægger din ferie. For måden du spreder de 25 årlige feriedage ud over året har stor betydning for, hvor meget de gavner dit energiniveau.

- Først og fremmest er det en god idé bare at få planlagt noget ferie, så man har noget at se frem til. Det behøver ikke være et helt år frem, siger Pernille Rasmussen, der er erhvervspsykolog og ejer af virksomheden Grow People.

Sørg for at lægge ferien med mellemrum, så du ikke snupper fem-seks sammenhængende uger og så venter et helt år med at holde ferie igen.

- Men det er vigtigt at holde tre sammenhængende uger i stedet for at holde ferie en uge, hvorefter man arbejder en måned og så tager en uge mere, siger hun.

Når man arbejder, kører der meget adrenalin gennem kroppen, og derfor tager det tid at koble fra, når man skal holde ferie.

- Hvis man kun har en uges ferie, vil man bruge de første par dage på at geare ned, og så har man et par dage, hvor man restituerer, og så begynder folk typisk at tænke arbejde, et par dage før de begynder igen, siger Pernille Rasmussen.

Hvis du sørger for at have tre uger i træk, så kan de resterende feriedage sagtens fordeles i enkelte uger.

Vil du have det maksimale ud af ferien, kan du med fordel sørge for at skrue ned for tempoet på arbejdet, allerede i ugen inden du går fra.

Nogle vælger også at bruge et par feriedage på at holde forlængede weekender.

- Det kan være godt, hvis man sørger for at komme væk og lader hverdagen blive derhjemme, men det skal ikke være på bekostning af en længere ferie, siger Bjarne Toftegård, der er psykolog og leder firmaet Forebyg Stress.

Han anbefaler også, at du holder en sammenhængende ferie på tre-fire uger.

- Der er visse jobtyper, hvor man tager arbejdet med hjem, og det er specielt de jobs, hvor det er vigtigt med en længere sammenhængende ferie, siger Bjarne Toftegård.

Kig desuden på ferieårets helligdage, og kombiner dem med nogle af dine feriedage.

Holder du eksempelvis tre feriedage 29., 30. og 31. marts 2021, vil du kunne strække ferien til ti dage, da datoerne falder sammen med weekend og påskens helligdage.

Det kan også være en god idé at lægge en ferie eller et par forlængende weekender i efteråret, da det ellers kan føles som et langt stræk uden udsigt til andre fridage end weekenderne.

Har du overvejet at pleje din mentale sundhed lidt ekstra ved at afholde selvbetalte feriedage oveni, så bør det ikke være nødvendigt.

- Hvis det ikke er rigeligt med de fem uger, så er der noget i ens arbejdsliv, der skal laves om, og så skal man ind og kigge på sin hverdag for at se, hvad det er, siger Bjarne Toftegård.

/ritzau fokus/