Alex Vanopslagh og Liberal Alliance vil skabe konkurrence mellem a-kasserne. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

LA-formand vil vende op og ned på dagpengesystemet

1. feb 2020, 14:02
I forbindelse med nyt forslag om dagpengesystemet erkender LA-formand Alex Vanopslagh, at der kan være folk, som kan have svært ved at blive medlem af en a-kasse.

Liberal Alliance vil tage et opgør med jobbureaukratiet, siger formand Alex Vanopslagh til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Tre direktører får sparket

Partiet mener, at systemet er ved at drukne i love, bekendtgørelser og bureaukrati og spiller derfor ud med et forslag, der vil vende op og ned på hele dagpengesystemet.

Partiet vil nedlægge de kommunale jobcentre, som vi kender dem, mens a-kasserne sættes fri af de fleste regler og overtager alle opgaver for ledige på dagpenge, skriver Berlingske.

Alex Vanopslagh mener, at den kommunale jobindsats er ufleksibel og indrettet, så den samme størrelse skal passe alle, men med partiets forslag behøver politikerne på Christiansborg ikke diskutere dagpengeregler de næste mange år.

Blandt andet med et fast bloktilskud vil LA skabe et incitament for a-kasserne til at blive dygtigere til at få folk i arbejde.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Vi burde give sosuer mere i løn

- Hvis de ikke er gode til det, så har de hånden på kogepladen og mister reelt penge, siger Alex Vanopslagh.

Ideen fjerner kravet om aktivering, sætter dagpengesystemet frit og skaber konkurrence mellem a-kasserne.

Derudover skal a-kasser kunne afvise medlemmer, og hvis det ender med, at en stor gruppe ikke kan finde en a-kasse, så skal der findes en politisk løsning.

- Det er jo ikke anderledes end forsikringsmodeller i andre lande. Men det er en relevant kritik, at nogle måske vil opleve, at det kan være svært at komme i en a-kasse, siger Alex Vanopslagh.

LÆS OGSÅ: Stor fyringsrunde: "Vi vil sikre, at de bliver hjulpet godt videre"