Tæt på verden: La Niña truer for anden gang i år

23. dec 2011
Vejrfænomen, der gør vejr overdrevent på enhver måde, er overraskende på vej tilbage. Død, ødelæggelse og ruin følger i hælene på pigen.

Tidligere på 2011 fik verdens råvaremarkeder sig en gevaldig nedtur på grund af dårligt vejr.

Mange steder på kloden blev ramt af vejrfænomenet La Niña, der var på sit stærkeste i 60 år. Nu er den frygtede ”lille pige” tilbage.

Priserne på råvarer fra hvede til kaffe, over majs og kul steg uhæmmet verden over. Siden september har endnu en La Niña periode været under opbygning. Uroen omkring råvarepriserne er allerede begyndt.

Fænomenet

La Niña skyldes tilstrømning af koldere vand i Stillehavet, hvilket giver mere regn i Sydøstasien og dele af Australien, mens USA sydstater for tørt vejr.

I 2009-10 ramte vejrfænomenet El Niño, ”den lille dreng” planeten. Hans mønster er stik modsat med varmere vand.

Oversvømmelser, storme, tørker og andre ekstreme vejrforhold følger i skørterne på ”det lille pige”. Årsagen til hendes hurtige genkomst menes mange steder at være klimaforandringerne som følge af CO2 forurening.

Alle vegne påvirker disse forandrede havstrømme vejret, så det bliver anderledes end ventet og ofte betydeligt mere ekstremt. De netop overståede flodbølger efter en tyfon ved det sydlige Filippinerne kostede over tusind menneskeliv og ødelagde høst vidt og bredt omkring.

[pagebreak]Prissvingninger

Mislykkes rishøsten hos storproducenten Thailand stiger priserne voldsomt på verdensmarkedet. Det skete efter sidste år oversvømmelser og priserne steg til det højeste niveau i tre år.

Til gengæld fik Vestafrika en særdeles god kakao-høst på grund af forårets La Niña, skriver Financial Times. Resultatet var et nær-kollaps af priserne.

Vinterens lille pige bliver næppe så voldsom som den tidligere på året, mener meteorologer. Men ødelæggelser og urolige markedspriser kan betyde liv og død for landbrugere i adskillige fattige lande.

Meteorologi

La Niña kommer uregelmæssigt, men aldrig før så ofte som nu. Normalt er der 2-7 år imellem dem.

El Niño tog over i 2009 fra en La Niña og skabe problemer en mængde steder. Han dukker oftest op ved juletide.

Årsagen til havstrømmenes skift findes i klodens vindmønstre. Passatvinden, der blæser fra øst til vest ved ækvator presser varmt overfladevand mod den vestlige del af det tropiske Stillehav omkring Indonesien. Derfor falder der megen regn her. Regnen skaber luftforhold, der styrker passatvinden.

Men svækkes passatvinden af en eller anden grund midlertidigt vender processen og varmt vand flyder langsomt fra vest mod øst. I løbet af nogle måneder ændres temperaturforskellene mellem Stillehavets vestlige og østlige områder. Det påvirker regn og igen vind.

Er ”den lille dreng” løs, varer forholdene et år og skaber voldsomme forandringer i vejr, vind og for fiskeri globalt. Hvor El Niño skaber tørker og oversvømmelser virker ”den lille pige” mere som en forstærkning af de normale forhold.

Mere om fænomenet hos DMI.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.