Henriette
Med 35 procent kvindelige ministre i den nye regering, går de politiske ledere ikke foran i kampen for ligestilling, mener KVINFO-direktør Henriette Laursen. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Ritzau Scanpix

Ærgerlig over kønsfordeling i ny regering: "Forventede Mette F. ville gå foran"

27. jun 2019, 10:34
KVINFO-direktør havde forventet mere af Mette Frederiksen, hvad angår ligestilling i regeringen. Hun undrer sig over, hvorfor hun ikke går forrest i ligestillingskampen som kvinde og landets yngste statsminister.

Den næste regeringsperiode er det som bekendt en kvinde, der skal lede landet. Men Mette Frederiksen (S) bliver ikke den eneste kvinde med stor politisk magt.

På den nye ministerliste, der blev offentliggjort torsdag morgen, er der foruden statsministeren selv syv andre kvinder. Det svarer til 35 procent af det samlede ministerhold, hvilket er en mindre andel af kvinder end det ministerhold, som Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede ved den seneste regeringsdannelse. På Løkkes ministerhold var 41 procent kvinder. 

Hos videns- og udviklingscenteret KVINFO ærgrer det direktøren, at der ikke er fundet plads til flere kvinder på Mette Frederiksens hold.  

- Man kan sige det kort, at der er plads til forbedring. Med Danmarks yngste statsminister og med en kvinde på posten, er jeg lidt overrasket over, at det ikke er bedre. Der er så mange unge, der er meget optaget af den her sag, derfor kunne man også have forventet, at den yngste statsminister ville have gået foran, siger Henriette Laursen, der er direktør for KVINFO.

Læs mere om de nye ministre her.

SF-formand Pia Olsen Dyhr, der de seneste uger har været med til regeringsforhandlingerne, er også skuffet over kvindeandelen i den nye regering. På Twitter skriver hun.

"Trist med en kvindeandel på kun 35% i den nye regering! Dog positivt med en kvindelig statsminister.”

"Vi går stadig ikke foran" 

Det faldt flere for brystet, at Løkke ikke havde en eneste kvinde med i nogle af de fem tværgående og magtfulde udvalg.

I den nye regering kommer der til at være fire personer i det magtfulde koordinationsudvalg. Mette Frederiksen bliver formand, men også den eneste kvinde. Udover hende er det udenrigsminister Jeppe Kofod, finansminister Nicolai Wammen og justitsminister Nick Hækkerup, der skal sidde med ved bordet.

Men i det nye økonomiudvalg kommer social- og indenrigsminister Astrid Krag til at sidde med, mens forsvarsminister Trine Bramsen skal sidde med i regeringens sikkerhedsudvalg sammen med resten af koordinationsudvalget. 

På den front er derfor en lille forbedring, men ikke en, der for alvor batter, mener Henriette Laursen.

- Vi er stadigvæk ikke der, hvor vi kan hvile på laurbærrene, eller der, hvor vi kan sige, at vi har en regering, der går foran i forhold til ligestilling og ligelig repræsentation.

Folketingsvalget grundlovsdag gav en fremgang på fem procent i andelen af kvinder i Folketinget i forhold til valget fire år forinden. Det betyder, at andelen af kvindelige mandater nu er på 38,9 procent, mens mændene står for 61,1 procent, oplyser Kvinfo.

Se hele ministerlisten her.