Kvinderne tvivler på Vilhelmsen

24. mar 2013, 16:00
SFformand Annette Vilhelmsen er ikke i stand til at skabe tillid hos sine kvindelige vælgere. Næsten hver tredje kvindelige SFvælger fra valget i 2011 er i dag i tvivl om, hvem de vil stemme på.

Regeringsmagt og intern uro har især kostet SF kvindelige vælgere.

29 procent af de kvinder, som stemte på SF ved folketingsvalget i 2011, er i dag i tvivl om, hvilket parti de vil stemme på, hvis der var valg i morgen.

En væsentlig mindre del af de mandlige SF-vælgere fra 2011 – 19 procent – har mistet tilliden til partiet uden at have fundet et nyt politisk ståsted. Men sammenlagt er SF suverænt det parti, der har skabt flest politiske tvivlere siden folketingsvalget.

Det fremgår af en undersøgelse, som YouGov har lavet for Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

Selv om SF i det seneste halve år har haft en kvindelig leder, Annette Vilhelmsen, overrasker detikke valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at det især er kvinderne, der er begyndt at tvivle på, om SF er det rigtige for dem.

»Jeg vil ikke afvise, at en kvindelig leder kan være bedre end mænd til at tale til kvindeligevælgere. Men det kræver, at hun også har en politik med, som appellerer til kvinderne. Vi ved jo fraundersøgelser, at kvinderne er mere røde og venstreorienterede end mænd. Og man kan ikke sige, at det er i den retning, regeringens politik går i øjeblikket,« siger han.

Kvindernes parti

Det rammer SF ekstra hårdt, når kvinderne falder fra, fordi partiet traditionelt lever højt på kvindelige stemmer, påpeger Rune Stubager.

»Groft sagt var to tredjedele af SF’s vælgere kvinder ved folketingsvalget i 2011. Det er den mest markante kønsforskel for noget parti i Danmark. Så nøglen til fornyet fremgang for partiet ligger i at få kvinderne tilbage i folden,« mener han.

Politisk ordfører for SF Jonas Dahl forstår godt, at vælgerne er blevet skræmt væk af den interneballade i partiet.

Og han er opmærksom på, at der ligger en særlig udfordring i at få skabt ny tillidhos de kvindelige vælgere. Det skal blandt andet ske ved at mane den 'arbejderisme', som de nu frafaldne SF-profiler har stået for, i jorden, mener SF-ordføreren.

»Jesper Petersen & Co. har villet rejse en diskussion om, at SF skulle være et parti for privatansatte arbejdere og ikke til gavn for sygeplejersken og andre offentlig ansatte. Det har ikke hjulpet på vores appel til kvinderne. Blandt vores kvindelige vælgere er der mange offentlig ansatte med både korte, mellemlange og lange uddannelser. De skal kunne se sig selv i SF og forstå, hvorfor SF er det afgørende parti for dem,« siger han.

Positiv tvivl

Af samtlige danskere, som stemte ved valget i 2011, er 15 procent i dag i tvivl om, hvem de ville stemme på ved et valg i morgen. Langt de fleste tvivlere findes blandt de vælgere, som stemte på de nuværende regeringspartier.

26 procent af SF-vælgerne, 22 procent af S-vælgerne og 19 procent af de radikale vælgere er nu i tvivl, hvor de vil sætte deres kryds.

Jonas Dahl vælger at udlægge tvivlen positivt.

»Det er skidt, at vores vælgere er i tvivl. Men godt, at de ikke har truffet et andet valg, så de er til at få i tale,« mener han.

Flere tvivlere

 

26 procent af SF-vælgerne, 22 procent af S-vælgerne og 19 procent af de radikale vælgere er nu i tvivl, hvor de vil sætte deres kryds.

 

En ny undersøgelse har netop vist, at det i øjeblikket er unge og ældre vælgere, der flygter fra SF.

Læs hele artiklen på UgebrevetA4