Kvinderne er de tavse tabere i lønkampen

27. okt 2009
Kvinder taler meget mindre om løn både med chefen, kollegerne og tillidsrepræsentanten. Imens løber mændene med tillæggene. Det viser ny undersøgelse fra FOA.

Kvinder hverken taler eller interesserer sig nær så meget for løn som mændene.

Det viser en ny undersøgelse fra FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Undersøgelsen er baseret på svar fra 1622 FOA-medlemmer.

"Undersøgelsen er en alvorlig advarsel om, at vores arbejde for ligeløn risikerer at udvikle sig til mere ulige løn, når den fordeles lokalt. Det er da et spark til os," siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Læs også: Kvinde, sådan får du mere i løn

Når det kommer til løn, er tavshed ikke absolut ikke guld. Undersøgelsen viser nemlig, at 89 procent af mændene får kvalifikationstillæg og 82 procent får funktionstillæg. Blandt kvinderne er de to tal kun 77 procent og 63 procent.

Kun tre ud af 100 kvinder snakker løn

Tillæggene er lokalløn - det vil sige, at de aftales på den enkelte arbejdsplads ved at ledelsen sætter sig til forhandlingsbordet med tillidsrepræsentanten eller den lokale fagforening.

Undersøgelsen afslører, at der er store forskelle på mænds og kvinders opførsel, når det kommer til løn.

For eksempel taler 11 procent af mændene ofte med deres tillidsrepræsentant om løn. Kun tre procent af kvinderne gør det samme.

Kvindernes taler også mindre med kollegerne om løn end mændene. Det betyder, at 49 procent af mændene i høj eller nogen grad ved, hvad deres kolleger får i løn. Kun 39 procent af kvinderne har samme viden.

Ubehagelig snak

Solveig Schmidt, som har skrevet bogen 'Lønforhandling for Kvinder', har undervist kvinder i lønforhandling i mange år.

På kurserne forsøger hun altid, at få kvinderne til at tale om deres løn med hinanden. Men ikke engang i dette lukkede rum lykkes det altid.

"Det er et generelt problem, at kvinder ikke taler om løn og synes, det er ubehageligt. Derfor får de heller ikke de gode argumenter som de andre har brugt, eller finder ud af hvilke lønmuligheder, der er på arbejdspladsen," siger Solveig Schmidt.

Bland dig i lønkrav

Det bekymrer Dennis Kristensen, at kvinderne ikke ved mere om løn og ikke interesserer sig mere for det.

Fire ud af ti kvinder er slet ikke involveret i lønforhandlingerne på arbejdspladsen. Blandt mændene er det ti procent mindre, der slet ikke blander sig.

"Hvis du ikke snakker om løn med kollegerne, finder du ikke ud af, hvad de andre får tillæg for. Hvis du heller ikke taler med tillidsrepræsentanten er du ikke med til blande dig i lønkravene, og aftale om netop noget af det, du laver, skal kunne give tillæg," siger Dennis Kristensen.