Når Mette Frederiksen skal til at sætte ministerholdet, er det supervigtigt, at hun husker ligestillingen, mener formand for Kvinderådet Nanna Højlund. Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation, pressefoto.

Opfordring til Mette F.: Husk nu kvinderne i ny regering

19. jun 2019
Presset på Socialdemokratiets formand vokser for at få flere kvinder i regering og allerhelst på centrale ministerposter. Ligestilling kommer ikke af sig selv, understreger formand for Kvinderådet Nanna Højlund.

- Husk ligestillingen, når ministerposter og pladser i regeringens magtfulde udvalg skal besættes.

Det er budskabet fra Kvinderådet forud for, at der bliver dannet ny regering.

LÆS OGSÅ: Fra postbud til Folketingets formand: Henrik Dam er storfavorit

Ved valget så det sløjt ud med kvinde-repræsentationen, særligt i landets to store partier Venstre og Socialdemokratiet.

De fik kun valgt henholdsvis 35 procent og 25 procent kvinder ind i Folketinget. Og de havde stort set samme kvinderepræsentation blandt deres kandidater, hvor der var 30 og 28 procent. 

Det får Kvinderådet til at gå ud med en reminder til den kommende statsminister Mette Frederiksen om, at hun har et stort ansvar for at rykke på ligestillingen og kvinderepræsentationen i regeringen.

- Ligestilling kommer ikke af sig selv. Det er noget, vi hele tiden skal arbejde aktivt for sker og blive ved med at sætte på dagsordenen. Det gælder for partierne, og det gælder også for en ny regering, siger Nanna Højlund, Kvinderådets forkvinde.

Jeg håber, at Mette Frederiksen etablerer et rigtig stærkt ligestillingsministerium, der ikke nødvendigvis er blandet sammen med fisk.
Nanna Højlund, forkvinde for Kvinderådet. 

Hun håber både på en stærk kvinderepræsentation i regeringen og på et tydeligt ligestillings-aftryk i et kommende regeringsgrundlag.

- Jeg håber, at Mette Frederiksen etablerer et rigtig stærkt ligestillingsministerium, der ikke nødvendigvis er blandet sammen med fisk, konstaterer Nanna Højlund og henviser til, at det nuværende ligestillingsministerium er en del af ministeriet for ligestilling, fiskeri- og nordisk samarbejde.  

Presset vokser 

Med Kvinderådets direkte henvendelse til Mette Frederiksen stiger presset på Danmarks kommende statsminister for at sætte flere kvinder på ministerholdet.

I et debatindlæg i Politiken tirsdag opfordrede seks medlemmer af DJØF's ligestillingskomite, blandt andre forfatter Hanne Vibeke Holst og Stefan Hermann således til, at ligestilling får en langt mere fremtrædende plads i regeringsgrundlaget, og at kvinder på det nye regeringshold "får taletid på emner som økonomi, finans og forsvar, og mænd kommer på banen på emner som børn, ligestilling, sundhed og familiepolitik".

Også en stribe andre debattører og organisationer har meldt ud, at de krydser fingre for, at Mette Frederiksen har ambitioner om en mere lige kønsbalance i regeringen. 

Ligestilling er en vigtig værdi

Ifølge Nanna Højlund er det vigtigt at vise, ikke mindst børn og unge, at gode demokratiske beslutninger træffes med lige repræsentation af mænd og kvinder omkring bordet.

- Vi er i Kvinderådet ikke firkantede med, at der absolut skal være fifty-fifty procent mænd og kvinder i regering og udvalg. Men ligestilling er en vigtig værdi for os danskere, en værdi vi gerne vil vise vores børn, at vi går op i. For en regering er det helt oplagt at gå foran, siger Nanna Højlund, der også er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. 

Signalværdien er dog ikke det eneste argument. Beslutningerne bliver også bedre, når mænd og kvinder er lige repræsenteret, pointerer hun. 

- For os er der ingen tvivl: Beslutningerne bliver bedre, når vi får forskellige livserfaringer inddraget, og når befolkningen er mere lige repræsenteret, siger Nanna Højlund.

Ind i magtens absolutte centrum

Der er et gryende globalt gennembrud for at sikre ligestilling i regeringer, påpeger Kvinderådet og henviser til lande som Sverige, Spanien, Canada, Island og senest Etiopien.

I Danmark har vi kun haft én regering med 47 procent kvinder (2010-11). Ellers har vi haft omkring 40-42 procent kvinder i regering de sidste årtier, noterer Nanna Højlund. 

Desuden er det på høje tid, at kvinder igen kommer ind i magtens absolutte centrum som regeringens økonomiudvalg og koordinationsudvalg samt ansættelsesudvalg, påpeger Kvinderådets formand. 

Også der er hun helt på linje med flere debattører og kvindeorganisationer, der mener, at Lars Løkke Rasmussen begik en stor fejl, da han ved dannelsen af VLAK-regeringen i 2016 undlod at udpege kvinder til de magtfulde udvalg, der blåstempler alle større udspil og lovforslag fra regeringen.

- Jeg har en forventning om, at Mette Frederiksen sørger for, at der er flere kvindelige ministre med i regeringens centrale udvalg, siger Nanna Højlund.