Tæt på verden: Kvinder voldtages på flugt fra sulten

22. jul 2011
Omkring 1.500 nye flygtninge kommer daglig til Dadaab lejren i kenya. De fleste flygtninge i verdens største lejr er kvinder og børn.

Kvinder og piger, der flygter fra sult i Østafrika, bliver oftere end normalt udsat for voldtægt på vejen mod overlevelse. Ifølge FN er antallet af sager firedoblet.

Fra den danske afdeling af CAREs modtagelsescenter i verdens største flygtninglejr i Dadaab, Kenya, rapporteres siden januar om mere end en fordobling af sager om seksuel vold mod kvinder og piger.

Flugtvejen mod en lejr er farlig og tager mange dage. Kvinder og børn rejser ofte alene og er i fare for voldtægt og kidnapning. Under flugten har mange miste familiemedlemmer, der er bukket under for strabadserne.

Care beskriver, at 70 procent af alle flygtninge består af familier uden mænd. Lejren i Dadaab modtager 1.500 nye flygtninge dagligt som følge af tørken i Østafrika.

I lejre som Dadaab, der er overfyldte, må nytilkomne slå sig ned i udkanten af området og her er de fortsat i fare for overgreb, fordi de er langt fra latriner, sundhedscentrer og brønde.

Mændene er væk

Mange af de flygtende familie fra Somalia bliver splittet op, fordi kvinderne tager ansvaret for børn, men mænd forsøger at finde græs og vand til deres kvæg. Husdyrene er familiernes formue, og efter års tørke er det svært at holde dem i live.

Traditionelle landbrugere og hyrder i Somalia drømmer ikke om at lade deres husdyr tilbage for selv at flygte. Mens mændene er borte for at lede efter vand, er kvinderne i fare i landsbyerne. De flygter ofte i grupper for at være mere sikre på rejsen.

Mange mænd er døde i forbindelse med borgerkrig. Unge mænd og drengebørn gemmer sig af frygt for at blive kidnappet af en islamitiske oprørsgruppe al-Shabaab og tvunget til at kæmpe for deres sag. Flygtningedrenge risikerer at blive taget ved vejblokeringer udenfor byerne og tæt ved flygtningelejrene.

Også regeringens styrker anklages for at bruge børnesoldater.

De familier, hvor der stadig er mænd, kan håbe på, at manden senere kan følge efter. At flygte kan tage mange dage, og det kan koste familiernes sidste opsparede midler.

Om lejrene

CARE er den største leverandør af mad, vand og undervisning i Dadaab og har siden starten af fødevarekrisen optrappet arbejdet. CARE uddeler mad, vand, dunke til vand, plastikunderlag og sæbe til de nyankomne flygtninge. Adskillige andre nødhjælpsorganisationer og FN er aktive i arbejdet.

CARE driver tre lejre i Dadaab-området, hvor der tilsammen lever 400.000 mennesker. De fleste flygtninge er fra Somalia, hvor der både er tørke og borgerkrig. Organisationen har været i området i 9 år nu. Lejrene har bestået i over 20 år.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.