Kvinder skubber mænd ud af stalden

29. aug 2008
Om 10 år vil de fleste danske landmænd være kvinder. Landbruget vil i fremtiden være indrettet til kvindernes omsorgsgen

Egentlig er hun på gården, fordi hun har sin hest der, men ridningen er ikke det store hit.

»Jeg ville mere hygge med dyrene,« husker Mona Thuesen om den gang hun som 12-årig fik interessen for landbrug. I dag er hun 33 år, og skal netop til at malke en af de 350 køer, hun har ansvaret for.

Mona er frontløber i en udvikling, der vil gøre landmandsjobbet til et kvindefag.

»Jeg regner med, at om ti år vil flertallet af de ansatte i landbruget være kvinder,« fortæller Jørgen Peter Jensen, der forstander for Dalum Landbrugsskole.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I dag er 25 procent af alle lønmodtagere i landbruget kvinder.

»I fremtiden vil gårdene være indrettet til kvinder. Der bliver robotter til malkning, fodring og den slags, så det bliver det kvindelige omsorgsgen, der er brug for,« siger forstanderen.

Kender sine dyr

Mona Thuesen er gået i gang med at tørre køernes patter af og sætte malkemaskinen på yveret:

»Jeg sætter en ære i at lære dyrene at kende. Jeg ved, hvordan hvert enkelt dyr har det. Om de har været syge, eller hvornår de har født. De kender også mig og er rolige ved mig. Faktisk synes jeg, det er sløseri, hvis man ikke kender sine dyr.« konstater hun.

Undersøgelser viser faktisk også, at hvis det er en kvinde, der passer en ko, giver den mere mælk.

Landbrugsskolerne har fra i år bygget deres uddannelser op på en ny måde, så eleverne ikke længere vælger fra starten, at de vil være landmænd.

»Allerede her fra august har vi set en tydelig tendens til langt flere piger på vores uddannelser. De har tænkt sig at være dyrepasser, hvor man er ansat inden for zoologiske haver eller til at passe forsøgsdyr, men den slags job findes jo ikke. I stedet finder de ud af, at der faktisk er nogle job i landbruget, der ligner meget,« siger Jørgen Peter Jensen.

Ingen Morten Korch

Køerne er på vej ud af malkeanlægget og Mona Thuesens arbejdsdag er ved at være forbi. Hun håber, flere kvinder kommer i landbruget, men hun påpeger, at det kræver særlig én ting:

»Vilje. Jeg har oplevet mange piger, der er blevet holdt alt for meget i hånden og ikke har kunnet klare den virkelige verden.«

Så landbruget bliver ikke lutter blomsterkranse og fletninger for fremtidens landkvinder:

»Det er svært at finde Morten Korch klokken tre om natten i frostvejr.«

faktaboks