Kvinder lufter ud i erhvervstoppens mandehørm

12. aug 2013, 13:58
Nye tal fra de 22 største danske selskaber viser en stigning i antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Når danske bestyrelser stikker hovederne sammen, er der risiko for seriøs mandehørm.

Men billedet er begyndt at ændre sig i de 22 største danske virksomheder. Det viser en analyse fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

I 2011 var 10,6 procent af bestyrelsesmedlemmerne kvinder. I 2012 var tallet oppe på 15,1 procent. Det glæder Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R):

"Det er positivt, at det store fokus vi har haft på at få flere kvinder i topposter endelig har båret frugt," siger Manu Sareen i et skriftligt svar til Avisen.dk

"Vi har nogle af verdens bedst uddannede kvinder i Danmark. Deres evner og kompetencer skal selvfølgelig også bringes i spil i virksomhedernes top," siger han.

Også Kvinfos direktør, Elisabeth Møller Jensen er glad for udviklingen:

"Det er positivt, at der sker fremskridt på det her punkt. Mænd og kvinder skal have lige muligheder for at påvirke alle lag af samfundet."

Ny lov skal styrke kvinder

Efter den lange politiske debat, der har kørt omkring kønskvotering, har regeringen valgt at indføre en lov fra den 1. april.

Loven siger at de 1.100 største virksomheder skal offentliggøre en konkret handlingsplan for, hvordan de vil øge andelen af kvinder i virksomhedernes bestyrelser.

Som udgangspunkt anbefales det, at virksomhederne inden for de næste fire år skal op på mindst 40 procent kvinder.

Virksomheden bestemmer dog selv, om den vil følge anbefalingen, men vælger de ikke at følge den, skal valget begrundes offentligt.

Elisabeth Møller Jensen håber at loven kan sende endnu flere kvinder i toppen:

"Det ser ud som om, at der er en positiv proces i gang, og nu er der så kommet et politisk initiativ, som lægger yderligere pres på. Jeg er spændt på at se, om der er sket en udvikling, når der kommer tal for 2013."

Kvinder er mindre risikovillige

At der sker en udvikling, er sikkert. Det vurderer professor på CBS, Caspar Rose, der forsker i "mangfoldighed i bestyrelsen". Han forventer en markant forøgelse af kvinder i topposter som følger af den nye lov.

Han tror dog aldrig, at vi vil se en 50-50-ordning, da der er nogle udfordringer i at få flere kvinder i bestyrelserne.

Kvinder starter langt fra lige så mange virksomheder som mænd, og det er ifølge forskeren én af de bærende grunde til, at man ikke ser flere kvinder i bestyrelseslokalerne.

Mænd er ganske enkelt mere risikovillige, og derfor giver det ifølge forskeren ikke mening at sætte en masse kvinder ind i bestyrelseslokalerne, hvis de ikke har erfaringen.

Caspar Rose mener dog, at det er vigtigt, at virksomhederne sender de rigtige signaler, så kvinderne ved, at bestyrelserne ikke kun er reserverede mænd på over 60 år. Det vil muligvis være med til at få tiltrukket nogle gode kvindelige talenter.

Udviklingen sker kun hos de største

Og netop søgen på de kvindelige talenter ser ud til at være gået i stå. For kigger man bort fra den nye stigning i de 22 største selskaber har andelen af kvinder i landets bestyrelser generelt været stagneret i de seneste år. Det fremgår af tal fra "Komiteen for god selskabsstyrelse".

Kvinderne fyldte 19,21 procent i bestyrelserne i 2011, og i 2012 er tallet stort set uændret, endda med et lille fald til 19,20 procent. Netop derfor vurderer Caspar Rose, at der er brug for nye initiativer:

"Der er brug for rollefigurer. Det, at man får nogle isbrydere. Og så tror jeg, at et større fokus i offentligheden på her kan være med til at skubbe gang i tingene."