Kvinder er forskellen på succes og fiasko

23. sep 2011
Arbejdet giver bedre resultater, når der er mindst 2030 procent kvinder med i arbejdsgruppen. Det viser ny international forskning.

Kig dig om i kontorlandskabet. Hvis der næsten kun sidder mænd bag skrivebordene, er det skidt.

For I levere bedre resultater, hvis mindst tre ud af 10 i en arbejdsgruppe er kvinder.

Det viser ny forskning fra det anerkendte International Institute for Management Development (IMD) i Schweiz.

Andelen af kvinder er en af de mest afgørende måder, man kan forbedre fællesskabets indsats på, siger forsker Karsten Jonsen fra IMD.

Bedre samlet præstation

”Ved at få flere kvinder i gruppen kan man ændre på dynamikken. Flere kvinder kan give en bedre samlet præstation, ofte på grund af øget kreativitet,” siger han.

Karsten Jonsen baserer sine udtalelser dels på egen forskning, dels på en gennemgang af den eksisterende forskning på området. Gennem 10 år har han beskæftiget sig med organisation, diversitet og teamsamarbejde på IMD.

”Kvinder har ofte en mere demokratisk stil. De er lidt mere fællesskabsorienterede og er bedre til at opfange signaler fra andre medlemmer af teamet. Derfor er det ofte en fordel med en væsentlig andel af kvinder i et arbejdsteam,” siger han.

Øget kreativitet

Karsten Jonsen fortæller, at man i nogle forsøg har sammensat forskellige grupper og sat dem til at løse den samme opgave. Forskerne har så kunnet undersøge, hvordan de forskellige grupper løser opgaverne, både det konkrete resultat og selve processen.[pagebreak]
Her kan man konstatere en øget kreativitet i de grupper, der har en væsentlig andel af kvinder. Ikke nødvendigvis fordi kvinderne er mere kreative, men fordi kvindernes fællesskabsorienterede stil får flere forskellige synspunkter frem og dermed fremmer kreativiteten.

Ifølge Karsten Jonsen skal man op på mindst 20-30 procent kvinder i gruppen, før det batter.

Han understreger, at flere kvinder vil være en fordel i teams på alle niveauer – hvad enten det er bestyrelsen eller lavpraktiske arbejdsgrupper.

Kvinder fremmer det sociale

Karsten Jonsens arbejde baserer sig på international forskning, men også i Danmark er der en pointe i at have en pæn andel kvinder i arbejdsteamet.

Det siger Bent Meier Sørensen, lektor i ledelsesfilosofi ved Copenhagen Business School.

”Når kvinder er med, får arbejdet en anden struktur. Groft sagt kan man sige, at kvinder er gode til at fremme det sociale i et team,” siger han.

Han tilføjer, at man i nogle tilfælde kan se, at folk ”mander sig op”, når det vedkommende køn er til stede. Det kan også tale for, at man bør have mindst 20-30 procent kvinder i arbejdsteamet.

Helt grundlæggende er pointen, at ”jo mere mangfoldighed, jo bedre resultater”, siger Bent Meier Sørensen.