20210119175719466_1000
Københavns Byret retssal 60 har onsdag taget hul på en flere år gammel drabssag, hvor en nu 74-årig russisk kvinde er tiltalt for at have dræbt sin mand. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

74-årig anklaget for muligt kanyledrab

20. jan 2021, 13:20
Fire år efter mands død starter sag, hvor kvinde anklages for at have dræbt sin mand og forfalsket testamente.

En gammel beskyldning om forgiftning, en kanyle som et muligt drabsvåben og en drabstiltalt kvinde på 74 år.

Det er på mange måder en usædvanlig sag, som Københavns Byret efter fire år har taget hul på i retssal 60.

Her sidder den tiltalte - en ældre, lav og tætbygget russisk kvinde - ved siden af en tolk, mens anklager Anders Larsson fortæller om sagen.

Anklagen mod kvinden går på, at hun i februar 2017 dræbte sin mand ved at stikke ham med en nål eller kanyle flere gange i halsen, brystkassen og skulderen, så hans lunge klappede sammen, og han døde.

Kvinden nægter sig dog skyldig, og hun skal onsdag afgive forklaring i retten.

Sagen har været snart fire år undervejs. Den begyndte 23. februar 2017.

På det tidspunkt var parrets voksne datter for nylig afgået ved døden, og to politifolk ankom til mandens lejlighed på Amager, fordi en kvinde havde undret sig over, at han ikke var med til datterens begravelse.

Den ældre kvinde åbnede døren, og herefter gjorde de et forfærdeligt syn.

- Den ene betjent kigger nedad trappen til underetagen og ser en person ligge på trappen, siger Anders Larsson.

Manden havde været død i noget tid, for liget var i forrådnelse. Ifølge anklageskriftet blev drabet begået 13. februar eller i dagene efter.

Kvinden blev straks mistænkt i sagen, og hun sad varetægtsfængslet i et halvt år, inden hun igen blev sat på fri fod, hvilket hun stadig er i dag. Mistanken forsvandt dog ikke, og kvinden blev i 2019 tiltalt for drab.

Siden er sagen blevet forsinket flere gange. Blandt andet måtte den først aflyses, fordi man midlertidigt bremsede for teledata som bevis i sager, og så satte coronapandemien et stop for sagen.

Selv om parrets datter, som manden adopterede efter at have mødt moren, døde, før manden angiveligt blev dræbt, spiller hun en central rolle i sagen.

Anklageren fortæller nemlig, at datteren skal have fortalt, at moren forgiftede datterens biologiske far, som døde i 1980'erne. Det var inden, at den tiltalte kvinde kom til Danmark.

I anklageskriftet påstås det, at kvinden foruden stikkene også forsøgte at dræbe manden med et østeuropæisk lægemiddel. Det mislykkedes, fordi dosis ikke var tilstrækkelig, hedder det.

Med til anklageskriftet hører, at kvinden skal have lavet et falsk testamente i sin afdøde datters navn i et forsøg på at få fat i hele arven.

Anklageren understreger dog også, at der ikke er nogen forbrydelse bag datterens død.

Det er et nævningeting, der skal afgøre sagen, som varer flere dage.

/ritzau/