Uniformsreglerne i Forsvaret er ufravigelige. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (arkiv)

Kvinde bortvist fra Forsvaret: Nu taler hun

9. feb 2020, 11:12
19-årig kvindelig rekrut fortæller, at hun havde fået grønt lys til at bære hijab. Alligevel måtte hun forlade Hærens Basis Uddannelse efter fire dage.

Den 19-årige kvindelige rekrut, der efter fire dage fornylig forlod Hærens Basis Uddannelse hos Efterretningsregimentet på Varde Kaserne, fordi hun ikke måtte bære sin muslimske hovedbeklædning hijab, fortæller nu til DR, at hun er blevet misinformeret.

LÆS MERE: Gigant-kæde kommer til Danmark: Her åbner den første butik

Kvinden fortæller skriftligt til DR, at hun sidste år havde spurgt ind til det på Forsvarets Dag, og at hun fik at vide at det ikke var noget problem.

Hun fortæller, at hun desuden blev anbefalet en sportshijab, og derfor valgte hun at søge ind.

Ifølge chefen for Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling, oberst Susanne Lund, er muslimer er velkomne i Forsvaret, men at uniformsreglerne er ufravigelige.

Hun forklarer til DR, at Forsvaret har haft mange henvendelser om netop hijab og at man sender en mail, hvor man blandt andet kan læse, at civile "beklædningsgenstande ikke må anvendes sammen med uniformsgenstande," medmindre den civile beklædning ikke kan ses.

En hijab er et tørklæde, der dækker håret, og lader ansigtet være frit. Men den er en civil beklædningsgenstand, som uniformen ikke dækker, og det er derfor ikke tilladt at bære den sammen med uniformen.

LÆS MERE: Noller dødssyg af hjernekræft: Sådan går det i dag

Den 19-årige kvinde siger til DR, at det er "træls", at hun ikke havde den viden, inden hun troppede op på Varde Kaserne.

- Jeg har aldeles respekt for uniformsreglerne, men det er da svært at forstå, hvorfor Forsvaret ikke rummer kvinder som mig, der gerne vil gøre noget for deres land, men bliver begrænset på grund af definerede regler, der hverken tager forbehold for samtiden eller omverdenens udvikling, kriver den 19-årige til DR.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har til avisen Danmark sagt, at der ikke er planer om, at ændre på tørklædebestemmelserne.

- Uniformsbestemmelserne gælder for alle, siger Bramsen til avisen.

LÆS MERE: Ghita Nørby blev kaldt for dement: - Jeg blev meget ked af det

Fakta om Efterretningsregimentet 

Efterretningsregimentet er ansvarlig for opstilling, uddannelse og udsendelse af de militære enheder i Hæren, der indhenter, bearbejder og analyserer informationer på det taktiske niveau, med det formål at bidrage til at skabe grundlaget for gennemførelse af landmilitære operationer, herunder skabe størst mulig sikkerhed for danske soldater.

Efterretningsregimentet yder desuden efterretningsstøtte og støtte i relation til informationsaktiviteter til Hæren, både til enheder, udsendt i international tjeneste og i Danmark.

Kilde: Forsvaret