Kvinde ætset: Myndighed føjede Carlsberg

13. mar 2011
Lone Nyboe blev ætset og røg på intensiv. Men ingen tvang Carlsberg til at trække produkterne tilbage.

Lone Nyboe i fjor fik ætsningsskader ved at drikke indholdet af en flaske Schweppes Indian Tonic Water, men ingen tvang producenten Carlsberg til at trække produktet tilbage.

Fødevarekontrollen, der skal sikre danskerne mod at blive syge eller dø af forurenede levnedsmidler, svigtede sit ansvar, mener både Forbrugerrådet og Socialdemokraternes forbrugerordfører Benny Engelbrecht (S).

Avisen.dk kan i dag afsløre, at fødevarekontrollen allerede dagen efter ulykken besøgte Carlsbergs tapperi uden at reagere med sanktioner.

Fødevarekontrollen mener ellers selv, at den burde have reageret anderledes restriktivt, for fødevarekontrollen kunne nemlig ikke udelukke, at flere flasker kunne være fyldt med farligt tredobbelt salmiakspiritus, som Lone Nyboe drak kort tid efter, at flere i et middagsselskab havde set den ubrudte flaske Schweppes blive åbnet.

"Man kan ikke udelukke, at det er Carlsbergs skyld," erkender fødevarekontrollens Peter Bonefeldt, der dagen ulykken efter besøgte Carlsbergs tapperi i Fredericia, hvor produktet var tappet.

På det tidspunkt var det omtrent et år siden, sodavanden var tappet. Sidste holdbarhedsdato var overskredet, men det kan ifølge Peter Bonefeldt ikke gøre produktet sundhedsfarligt.

Han undersøgte forholdene på fabrikken uden at finde salmiakspiritus, og han godtog Carlsbergs forsikringer om, at fejlen ikke kunne være sket på fabrikken.

Så offentligheden blev ikke advaret mod en mulig sundhedsfare, og det er helt uansvarlig, lyder det fra flere sider.

"I et så alvorligt tilfælde burde fødevarekontrollen og Carlsberg omgående have alarmeret offentligheden og gjort alt for at tilbagekalde alle produkter," siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

"Det er høj grad bekymrende, at fødevarekontrollen risikerer forbrugernes sikkerhed og føjer producenten," siger Benny Engelbrecht, socialdemokratisk forbrugerordfører.

Per Rathmann Hansen, der er fuldmægtig oppe i kontrolstyringskontoret i Fødevarestyrelsen, erkender, at noget helt andet burde være sket.

"Det er meget alvorligt, og et spørgsmål om forbrugernes sikkerhed. Carlsberg burde have reageret omgående ved at fjerne partiet af Indian Tonic Water fra markedet – også selv om produktet have overskredet sidste holdbarhedsdato. Og når ikke Carlsberg gjorde det af egen drift, burde Fødevarestyrelsen have krævet, at denne tilbagetrækning fandt sted," siger han.