Tæt på verden: Kun Gud kan fjerne mig fra magten

23. nov 2011
Præsidentvalget i Gambia er allerede afgjort, siger præsident Jammeh. Efter 17 år ved magten agter han at fortsætte. Måske for evigt.

Der er plads til oppositionen i Gambias såkaldt frie valg den 24. november, men der er visse begrænsninger.

For eksempel har præsident Yahya Jammehs modkandidater kun 11 dage, hvor de kan føre valgkamp og komme til orde i medier, der i øvrigt er kontrolleret af præsidenten.

Hertil kommer, at journalister forsvinder og risikerer dødsstraf for at skrive noget ufordelagtigt om Gambias leder. Valget foregår i et klima af frygt. Sidste år blev en oppositionspolitiker idømt et års fængsel for at gennemføre et valgmøde og holde en mikrofon uden tilladelse.

Oppositionen er oppe imod stærke kræfter, fordi præsidenten siger, at kun Gud selv kan fjerne ham fra præsidentposten. Det er ikke lykkedes modstanderne at skabe en alliance, der kan blokere for Jammehs fjerde valgperiode.

Hyldest

Jammeh kører sine lokale folk med hårdt hånd. I henhold til IRIN News har lokale ledere forbud imod at deltage i politik, men de skal aktivt støtte regeringen ved valget. Ellers bliver de fyret. Sidste år lykkedes det dog ikke nogle landsbyledere af få præsidenten kronet som Konge af Gambia.

Når hans lange konvoj af biler kører gennem landsbyerne under præsidentens ugelange valgkamp, dukker ”tusindvis” af borgere op langs veje for at hylde ham i en heroisk velkomst med danse, sang og trommemusik.

The Observer skriver, at det er imponerende, hvordan glade folk møder hans konvoj, der kører overordentligt langsomt. Det viser folkets kærlighed til deres leder.

[pagebreak]Medierne

Et stor del af befolkningen i Gambia er analfabeter, så de er afhængige af nyheder på radioen. Der er kun en station, og den er kontrolleret af præsidenten. Tre uafhængige stationer er blevet forbudt af myndighederne.

Avisen FOROYAA kunne mandag berettet om et oppositionsmøde, hvor kandidaten Henry Gomez afviste Jammehs sikre valg og anklagede ham for på ugudelig vis at kaste kiks ud ad vinduerne til folket, når han kører forbi i sin kortege. Gomez forsøgte i 2006 uden held at fusionere sit parti med præsidentens.

Fire oppositionspartier forsøger samlet at vinde over Jammeh og emnerne i den korte valgkamp er veje, job, lighed mellem kønnene, de høje priser på mad og retfærdighed. I torsdags hoppede tre regionale ledere af alliancen for at slutte sig til præsidentens parti.

De sagde i henhold til avisen The Observer, at de ”beklagede af have været i opposition i mange år.” Anonyme stemmer holder sig ikke tilbage med anklager om vold, stofhandel, korruption og falskneri imod præsidenten.

Menneskerettigheder lider

Menneskerettighederne i Gambia har det meget dårligt, beretter Amnesty International. Folk forsvinder, de ansvarlige for summariske drab bliver ikke retsforfulgt, og der bruges tortur. Blandt de forsvundne er journalister, oppositionspolitikere eller sikkerhedsfolk anklaget for kupforsøg.

De Gambiske sikkerhedsstyrker henretter folk, når det passer dem. Amnesty taler om ”mange mennesker” blandt dem journalistformanden Deyda Hydara, der blev skudt i sin bil i 2005. Der har ikke været undersøgelser af drabet. Der nævnes også en case med 50 udlændinge, der blev henrettet under mistanke for kupplaner.

I 2009 blev en gruppe sikkerhedsfolk arresteret og anklaget for kupplaner, blandt dem en general. De blev tortureret, nægtet hjælp fra sagførere, sultet og nægtet vand og dømt til døden i juli 2010.

Dødsdomme

For et år siden ændrede parlamentet, som Jammeh kontrollerer gennem sit parti, lovene, der bestemmer tildeling af dødsstraf. I henhold til Amnesty International omfatter det nu menneskehandel, voldtægt og særligt voldelige røverier. Og så er der forræderi.

I juli måned blev fem politiske aktivister idømt dødsstraf for at have deltaget ved uddeling af t-shirts, der krævede ”slut på diktaturet i Gambia”. Det takseres af Jammehs dommere som forræderi. Blandt de dømte var den tidligere præsident for journalisternes forening og en tidligere kommunikationsminister.

[pagebreak]Homoseksuelle

Præsident Jammeh  udtalte i 2008, at bøsser og lesbiske havde 24 timer til at forlade landet eller ville de blive halshuggede. Der gik dog ikke mange dage, før et internationalt ramaskrig fik myndighederne i Gambia til at benægte ordene om at hugge hovedet af folk, men det forlød ikke, om man stadig kunne smide homoseksuelle ud af landet.

Internationale menneskeretsorganisationer som Human Rights Watch var alarmerede over præsidentens opfordring til mord på homoseksuelle. Han begrundelse var, at Gambia er muslimsk, og den slags tolereres ikke. Ordene faldt ved at vælgermøde under valgkampen i 2008 og blev rapporteret af BBC og to lokale medier.

I årevis har homoseksuelle handlinger været strafbart med 14 års fængsel og i 2005 blev loven revideret til også at omfatte lesbiske.

Jammehs måde

Gambia blev lidt af en international darling i april, da landet som det første i Afrika frasagde sin gamle troskab til Muamar Gaddafi, der havde givet penge og hjælp tidligere. Præsident Jammeh har haft Gaddafi som forbillede og politisk mentor siden sit kup i 1994 samt offentligt udtalt, at han var inspireret af Libyerens ”revolutionære” Grønne Bog.

Yahya Jammeh blev internationalt kendt, da han for nogle år siden sagde, at han havde en urtekur imod HIV, men at den bare var hemmelig. Han var igen uheldig, da han støttede præsidenten i Elfenbenskysten, Laurent Gbagbo, da han nægtede at træde tilbage efter at have tabt valget tidligere i år.

Gambia er et lille fattigt og frugtbart land, der ligger langs en vestafrikansk flod og omgivet af Senegal på tre siden og Atlanterhavet på den sidste. Det omtales jævnligt som et populært mål for vestlige kvindelige sexturister. Der er kun 1,7 millioner indbyggere i landet, der er Afrikas mindste.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.